Informatie over uitvaarten en het coronavirus

28 mei 2020
Update 28 mei 2020 - In verband met de recente corona maatregelen die zijn afgekondigd door het ministerie van VWS heeft Yarden maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Ons beleid is er op gericht om onze dienstverlening te continueren en de gezondheid van nabestaanden, belangstellenden en medewerkers zoveel mogelijk te beschermen. Hierbij volgt Yarden de richtlijnen van RIVM en het ministerie van VWS. Indien de veiligheid van medewerkers in het gedrang komt, wijken we van deze richtlijnen af. We volgen daarin de adviezen van de brancheorganisaties.

Bekijk hieronder de meest gestelde vragen: update donderdag 28 mei 2020.


Heeft een overlijden als gevolg van het coronavirus gevolgen voor mijn uitvaartverzekering?

Als verzekerde met een Yarden polis bent u verzekerd van een uitvaart. Dit geldt ook bij een overlijden als gevolg van het coronavirus. Bij het regelen van de uitvaart volgen we de instructies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).


Een dierbare komt te overlijden en is misschien besmet met het coronavirus. Wat moet ik doen?

U meldt het overlijden op dezelfde manier. Vermeld daarbij wel dat het mogelijk is dat uw overleden dierbare besmet is met het Coronavirus.   


Kan rouwbezoek in een uitvaartcentrum doorgaan?
  • Er kan alleen rouwbezoek in besloten kring plaatsvinden. Het is locatie afhankelijk hoeveel mensen er in de betreffende ruimte toegelaten kunnen worden. Vraag uw uitvaartverzorger naar de mogelijkheden in het uitvaartcentrum.
  • Het is niet toegestaan om tijdens het rouwbezoek koffie en/of thee te nuttigen

Hoeveel mensen mogen aanwezig zijn bij een uitvaart?

Voor uitvaartplechtigheden of een condoleance mag het gezelschap niet groter zijn dan 30 personen exclusief personeel.


Komt de uitvaartverzorger bij ons thuis om de uitvaart te regelen?

De uitvaart kan telefonisch of via Teams/Skype/Facetime worden geregeld. De regeling kan ook op een Yarden vestiging plaatsvinden. Wij houden daarbij de afstand van 1,5 meter in acht. Gemaakte afspraken worden per e-mail bevestigd.


Wat gebeurt er met mijn dierbare wanneer hij of zij is overleden aan het coronavirus?

Verzorging van een overledene kan zowel thuis als in een uitvaartcentrum plaatsvinden.

Bij verzorging thuis is het mogelijk om samen met de direct nabestaanden de overledene te verzorgen indien zij 1,5 meter afstand bewaren.

Indien het niet mogelijk is om de kist met de overledene het woonhuis uit te krijgen, is een thuisopbaring niet mogelijk. Wij zullen uw dierbare verzorgen en opbaren in een door u uitgekozen kist waarna u in het uitvaartcentrum of, indien u dit wenst bij u thuis, uw dierbare kunt bezoeken en afscheid kunt nemen tot op de dag van de uitvaart.

Wij volgen hierbij een strikt hygiëneprotocol. Zo dragen wij tijdens het verzorgen van overledenen met corona extra beschermende kleding.


Is een thuisopbaring nog mogelijk na overlijden aan het coronavirus?

Dit is mogelijk. Een voorwaarde is dat uw dierbare in de kist vanuit uw huis kan worden uitgedragen. 


Kan de uitvaart van een besmet persoon wel plaatsvinden?

Er is geen reden om de uitvaart niet door te laten gaan. Wij nemen daarbij wel de juiste beschermingsmaatregelen en verwachten dat u dit ook doet.


Condoleren, kan dat wel?

Er wordt geen hand gegeven. Maar hoe condoleert u dan wel? Dit kan door uw hand op uw hart te leggen zoals hier uitgebeeld.


Kan iemand die in quarantaine zit een uitvaart bijwonen?

Nee, niet in persoon. Er zijn regels waar deze patiënten zich aan dienen te houden. Het is soms wel mogelijk om de uitvaart ‘digitaal’ bij te wonen.


Mag iemand uit een risicogroep – zoals mensen met een verzwakt immuunsysteem – naar de uitvaart komen?

Het is uw eigen verantwoordelijkheid om een uitvaart bij te wonen evenals het bezoeken van andere gelegenheden.Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Orchidee uitvaart bloemen Yarden

Over Yarden

Yarden is dé afscheidsspecialist met een groot aantal uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, professionele Yarden uitvaartverzorgers en franchisenemers.

Lees over Yarden