Muziek helpt herinneren aan dierbaren op Vaderdag en Moederdag

12 juni 2018
3JS brengen op Vaderdag ode aan overleden ouders.
herinneringsconcert met 3JS bij Yarden

Muziek biedt troost bij het verlies van een dierbare en speelt een grote rol bij het herdenken van geliefden. Bijna tweederde (63%) van de Nederlanders vindt de keuze voor muziek zelfs het belangrijkste uitvaartonderdeel om vooraf te regelen, zo blijkt uit de Yarden Afscheidsmonitor. Daarom organiseerde Yarden Uitvaartorganisatie onlangs een herinneringsconcert, waarmee de 3JS een ode brachten aan overleden moeders en vaders. De bijeenkomst helpt nabestaanden bij het verlies van hun naasten en houdt de herinnering aan hen levend. Speciaal op Vaderdag, zondag 17 juni, is dit concert exclusief via Yarden terug te kijken en luisteren.

Speciaal voor mijn vader heb ik hiervoor een nummer geschreven: De betere jaren.

Jan Dulles (zanger 3JS)

Herinneringsmuziek voor vader

Voor Jan Dulles, leadzanger van de 3JS, is Vaderdag een emotionele dag. Muziek speelt voor hem daarbij een grote rol: “Bij Vaderdag moet ik denken aan hoe mijn vader was voordat hij door Alzheimer getroffen werd. Muziek is voor mij ontzettend belangrijk om de herinnering levend te houden aan hoe hij was voor deze ziekte hem trof. Speciaal voor mijn vader heb ik hiervoor een nummer geschreven: De betere jaren. Het nummer komt helaas niet meer bij hem binnen, maar het is voor mij een ode aan de band die ik met hem had en het gaat over de manier waarop ik hem wil herinneren. Ik heb leren leven met zijn ziekte, maar wennen doet het nooit”.

Muziek biedt houvast tijdens rouwproces

Tijdens het rouwproces bij het overlijden van een dierbare biedt muziek vaak grote houvast: het kan verzachtend werken bij sterke emoties. Ook kan het horen van een bepaald nummer je terugbrengen naar momenten van vroeger. Eerder onderzoek toont aan dat wanneer je muziek associeert met een belangrijke gebeurtenis, zoals het overlijden van een dierbare, deze herinnering veelal in het langetermijngeheugen wordt opgeslagen. Wanneer deze muziek gehoord wordt, komt de herinnering aan de overleden dierbare vaak levendig naar boven. Ook helpt het luisteren van muziek bij het verwerken van negatieve emoties, zoals rouwen, en kan daarbij heilzaam werken na het verlies van een dierbare.

Kortom, muziek en herinneren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Ieder jaar openen wij de deuren van onze crematoria voor herinneringsbijeenkomsten op Valentijnsdag, Moederdag, Vaderdag en rond Allerzielen. Wij merken dat mensen juist op speciale dagen behoefte hebben om hun dierbaren te herdenken. Wij hebben bij Yarden veel aandacht voor de rol van muziek en de emoties die het oproept bij nabestaanden. Daarom organiseerden wij voor het tweede jaar op rij een muzikale herinneringsbijeenkomst”, licht Sabrina Franken toe, directeur Yarden Uitvaartverzorging.

Alleen op Vaderdag, zondag 17 juni, is dit concert in zijn geheel terug te kijken via: www.yarden.nl/concert.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Orchidee uitvaart bloemen Yarden

Over Yarden

Yarden is dé afscheidsspecialist met een groot aantal uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, professionele Yarden uitvaartverzorgers en franchisenemers.

Lees over Yarden