Noodzaak ruimere verlofmogelijkheden bij rouw

5 september 2016
Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat mensen over het algemeen te weinig tijd krijgen om te rouwen. Dat blijkt uit de Afscheidsmonitor van Yarden, die vandaag is gepubliceerd.

Meer ruimte voor rouwen noodzakelijk tegen vereenzaming

Het onderzoek toont de noodzaak aan van ruimere mogelijkheden voor het rouwverlof, zodat nabestaanden beter in staat zijn om hun leven weer op te pakken en de eenzaamheid die zij ervaren te verminderen. 

Rouwverlof te beperkt

Uit de Afscheidsmonitor van Yarden blijkt dat 6 op de 10 Nederlanders van mening zijn dat nabestaanden te weinig tijd krijgen om te rouwen na het overlijden van een dierbare. Slechts 13% vindt dat daar wel voldoende tijd voor is. Op dit moment varieert het rouwverlof in de meeste gevallen van enkele dagen tot maximaal 10 dagen. De gemiddelde afwezigheid op de werkvloer bij het verlies van een partner is 170 dagen.

Ron Bavelaar, directievoorzitter van Yarden: ‘Bij verlies van een dierbare moet er niet langer in standaarden worden gedacht. Mensen moeten zelf kunnen bepalen hoe lang zij nodig hebben om het verlies van een dierbare een plaats te geven. De een is gebaat bij de structuur van werk en de aandacht van collega’s. De ander rouwt het beste in de privé-omgeving. Meer ruimte en flexibiliteit om aan deze wensen tegemoet te komen, is noodzakelijk. Dat helpt mensen om de draad weer op te pakken wanneer zij daar aan toe zijn. Yarden laat haar medewerkers dan ook zelf bepalen hoe lang ze thuisblijven als ze een dierbare hebben verloren. In overleg met de leidinggevende regisseren zij bij het verlies van een dierbare zelf hun terugkomst naar de werkvloer. Doe je dat niet dan toont landelijk onderzoek aan dat mensen zich ziek melden.’

Nederlanders onmachtig bij rouwverwerking

De eenzaamheidsgevoelens die nabestaanden na de dood van een dierbare ervaren, worden vaak niet herkend door de omgeving. Maar liefst 2/3e van de nabestaanden geeft dit aan. Een kwart van de nabestaanden onderdrukt weleens de behoefte om te praten over het overlijden van hun dierbare. Ook de directe omgeving van de nabestaande weet vaak niet goed met de situatie om te gaan. Dit uit zich geregeld in opmerkingen die als kwetsend worden ervaren, zoals “Het is maar beter zo” of “Je vindt wel weer iemand anders”.

Bavelaar: ‘Er heerst nog steeds een enorm taboe op de dood en op het afscheid. Dat staat een gezonde rouwperiode in de weg. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, om de pijn te verzachten zullen we het afscheid meer moeten omarmen.’ 

Yarden Afscheidsmonitor

Yarden doet twee keer per jaar onderzoek onder de Nederlandse bevolking naar trends en ontwikkelingen op het gebied van verlies, afscheid, uitvaart, herinneren en rouw. Met de Afscheidsmonitor probeert Yarden zo goed mogelijk inzicht te verkrijgen in maatschappelijke ontwikkelingen. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder minstens 500 respondenten door marktonderzoekbureau PanelWizard.

Er als leidinggevende zijn, maar vooral als mens

Ik ben manager binnen een internationaal opererend bedrijf. In mijn team verloor in de afgelopen 3 maanden 1 collega zijn vrouw en een ander zijn jongste dochter. Ik wil er voor hen zijn.

Lees de blog over rouw op het werk (leestijd: 3 minuten).


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Orchidee uitvaart bloemen Yarden

Over Yarden

Yarden is dé afscheidsspecialist met een groot aantal uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, professionele Yarden uitvaartverzorgers en franchisenemers.

Lees over Yarden