Ruime meerderheid Nederlanders voor introductie resomeren

21 februari 2016
Het merendeel van de Nederlandse bevolking staat positief tegenover de introductie van resomeren. Resomeren is een nieuwe uitvaartmethode die lijkt op het natuurlijke proces dat na begraving plaatsvindt, maar dan zeer versneld.
Duurzame bio-crematie dankzij resomeren

Innovatieve uitvaartmethode latent populair

Ruim 8 op de 10 (83%) Nederlanders vindt dat iedereen vrij moet zijn om te kiezen tussen verschillende uitvaartmethoden, inclusief resomeren. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van uitvaartorganisatie Yarden, onder 1.155 inwoners van Nederland. Yarden onderzoekt in samenwerking met de overheid de mogelijkheden om deze innovatieve uitvaartmethode in Nederland te introduceren.

Resomeren populairder dan begraven onder niet-religieuzen

Een op de vijf (21%) Nederlanders kiest voor resomeren als hij nu zou moeten kiezen voor zijn eigen uitvaart. Onder niet-religieuzen is dit bijna een op de drie (31%). Resomeren is hiermee onder niet-religieuzen populairder dan begraven (24%). Een derde (34%) van de mensen zou de methode aanbevelen bij familie, vrienden en bekenden.

Goedkoper en milieuvriendelijker

Drie op de tien (29%) Nederlanders overweegt resomeren voor de eigen uitvaart, als het mogelijk wordt gemaakt in Nederland. Onder niet-religieuzen is dit zelfs vier op de tien (41%). Het milieuvriendelijke karakter van resomeren is hiervoor de belangrijkste reden. Andere belangrijke redenen zijn het gevoel of de emotie bij de methode (water) en de lagere kosten in vergelijking met begraven.

Meer keuzevrijheid voor iedereen

Ron Bavelaar, directievoorzitter Yarden: ‘Yarden ziet resomeren als een duurzaam alternatief naast de bestaande uitvaartmethoden. Als voorvechter van keuzevrijheid hopen wij dat een wetswijziging om deze innovatieve uitvaartvorm mogelijk te maken nog binnen deze kabinetsperiode werkelijkheid wordt. Iedereen heeft tenslotte recht op een afscheid zoals hij of zij dit wenst. De onderzoeksresultaten bevestigen dat bijna iedereen open staat voor meer keuzevrijheid en de introductie van resomeren. Zelfs mensen die het niet zelf zouden overwegen, hebben weinig problemen met de introductie van deze nieuwe uitvaartmethode.’

Over resomeren

Resomeren (of bio-cremeren) is een vorm van lijkbezorging die lijkt op het natuurlijke proces dat na begraving plaatsvindt, maar dan zeer versneld. Het lichaam van de overledene wordt in water en loogzout onder hoge temperatuur en luchtdruk afgebroken. Na ongeveer drie uur is er alleen een schoon, wit poeder over, vergelijkbaar met asresten na een crematie.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Orchidee uitvaart bloemen Yarden

Over Yarden

Yarden is dé afscheidsspecialist met een groot aantal uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, professionele Yarden uitvaartverzorgers en franchisenemers.

Lees over Yarden