Uitvaartbranche lanceert de Final Footprint Challenge

13 november 2017
Nieuw initiatief om uitvaarten te verduurzamen.
Duurzaam afscheid goed voor natuur

Om uitvaarten te verduurzamen start vandaag de Final Footprint Challenge. De challenge is een initiatief van Stichting Duurzaam Afscheid - opgericht door Coöperatie DELA en Yarden Uitvaartorganisatie - en Stichting GreenLeave. De initiatiefnemers roepen mensen met dezelfde ambitie op hun ideeën voor een duurzame uitvaart te delen. Challenge-deelnemers met de slimste ideeën krijgen hulp om deze een stap verder te brengen. Op 5 april 2018 is de prijsuitreiking. Het beste idee wordt beloond met 5000 euro en ondersteuning bij het naar de markt brengen van de oplossing.

Kansen voor milieuwinst

De initiatiefnemers van de Final Footprint Challenge, DELA, Yarden en GreenLeave, voelen zich verantwoordelijk om de wereld op een gelijkwaardige of zelfs betere manier achter te laten voor de huidige en toekomstige generaties. Zij zijn ervan overtuigd dat op allerlei aspecten rondom de uitvaart milieuwinst is te behalen. Door samen te werken zal het verduurzamen van uitvaarten sneller gaan. Nieuwe technologieën kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Voorbeelden daarvan zijn de opkomst van nieuwe communicatiemiddelen (virtual reality) waardoor minder mensen vervoer nodig hebben om een uitvaart bij te wonen, het gebruik van lokale, snel hernieuwbare materialen of alternatieve productievormen (zoals 3D printen) om uitvaartproducten op een duurzamere wijze te produceren.

Broedplaats voor duurzame oplossingen

De Final Footprint Challenge wil een broedplaats zijn voor duurzame oplossingen voor de uitvaart. Ondernemers binnen en buiten de branche, studenten, experts en andere geïnteresseerden kunnen hun oplossingen voor een duurzame uitvaart delen. Zowel ideeën in de beginfase als verder uitgewerkte plannen krijgen een kans. Ook ondernemers die al een tijdje bezig zijn kunnen meedoen. De challenge biedt deelnemers ook de mogelijkheid om samen te werken en hun krachten te bundelen.

Selectie

In de jury zitten behalve vertegenwoordigers van de initiatiefnemers ook experts op het gebied van duurzaamheid. Op 25 januari 2018 wordt bekend welke 10 deelnemers een beloning van 500 euro krijgen en deel mogen nemen aan 3 bootcampdagen waarin ze ondersteuning krijgen van experts bij de verdere ontwikkeling van hun idee. Op 5 april 2018 vindt de Demo Day plaats en wordt duidelijk wie de winnaar is.

Aanmelden voor Final Footprint Challenge

Iedereen die een oplossing heeft voor het verduurzamen van de uitvaart kan deelnemen aan de Final Footprint Challenge door zich voor 1 januari 2018 aan te melden op www.finalfootprintchallenge.nl

Stichting Duurzaam Afscheid

Coöperatie DELA en Yarden Uitvaartorganisatie willen de uitvaartbranche duurzamer maken en onze wereld beter achterlaten voor huidige en toekomstige generaties. Daarom hebben zij hun krachten gebundeld en de Stichting Duurzaam Afscheid opgericht. De stichting heeft als doel om duurzame en innovatieve producten, diensten en faciliteiten binnen de uitvaartbranche te stimuleren. Zij onderzoekt en ontwikkelt samen met anderen nieuwe uitvaarttechnieken die geen belasting voor het milieu veroorzaken. De stichting vindt het belangrijk dat er meer duurzame alternatieven beschikbaar komen en maakt zich hard voor een wetswijziging die duurzame, innovatieve uitvaartvormen zoals ecoleren en resomeren mogelijk maakt.

Stichting GreenLeave

De uitvaartondernemers die bij Stichting GreenLeave zijn aangesloten, bieden de consument een breed aanbod aan duurzame producten en diensten. Uitgangspunten daarbij zijn: het gebruik van hernieuwbare en zoveel mogelijk lokale grondstoffen, het vermijden van bestrijdingsmiddelen of giftige stoffen, een energiezuinig productieproces, en zorgen voor eerlijke arbeid. Dit heeft geleid tot een reeks concrete criteria voor de duurzame uitvaart, die zijn getoetst door de Stichting Natuur en Milieu. Daarnaast handelen de aangesloten uitvaartondernemingen ook in hun eigen bedrijfsvoering vanuit het gedachtegoed van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en leggen hierover verantwoording af.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Orchidee uitvaart bloemen Yarden

Over Yarden

Yarden is dé afscheidsspecialist met een groot aantal uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, professionele Yarden uitvaartverzorgers en franchisenemers.

Lees over Yarden