Week van de Begraafplaats inspireert en informeert

7 mei 2018
Van 26 mei tot en met 3 juni a.s. is de jaarlijkse Week van de Begraafplaats, waarbij begraafplaatsen hun deuren openstellen voor publiek. Uitvaartorganisatie Yarden doet mee met 5 locaties.

Er worden verschillende activiteiten aangeboden zoals rondleidingen, lezingen, concerten en thematentoonstellingen. Het thema dat dit jaar centraal staat is ‘Tussen kunst en kist’. Het doel is om bezoekers vertrouwder te maken met alle aspecten die begraafplaatsen in Nederland bieden.

Erfgoed

Een begraafplaats wordt vaak gezien als een sociale voorziening, maar is zoveel meer: het is deel van ons gemeenschappelijk erfgoed. Tijdens de Week van de Begraafplaats vertellen medewerkers de bezoekers meer over de natuurwaarde en het historische belang van de begraafplaats. Bezoekers krijgen niet alleen informatie over rituelen en kunstuitingen op de begraafplaats, maar ook over de mogelijkheden op het gebied van graven en asbestemmingen, onderhoud en kosten.

Tussen kunst en kist

Het thema van de 5e Nederlandse Week van de Begraafplaats komt terug in diverse activiteiten, zoals muziek, literatuur, dans, theater, architectuur, fotografie en beeldende kunst. Zo kunnen bezoekers een rondwandeling maken over de begraafplaats langs historische graven of verschillende tentoonstellingen bekijken. Op elke locatie is weer iets anders te zien.

Inspireren bij organiseren persoonlijk afscheid

Sabrina Franken, directeur uitvaartverzorging: ‘Elke deelnemende locatie heeft een eigen programma met veel afwisseling. Wij omarmen dit initiatief van harte, omdat het een mooie bijdrage levert aan onze doelstelling om een betekenisvol afscheid voor iedereen mogelijk te maken. We willen nabestaanden inspireren bij het organiseren van een persoonlijke afscheid, want als nabestaanden met een goed gevoel terugkijken op het afscheid, helpt dat bij hun rouwproces. We laten het publiek graag zien wat er zoal op een begraafplaats gebeurt, ook achter de schermen. Daarnaast is een begraafplaats vaak een mooie en rustgevende omgeving, die inspirerend en troostend kan zijn.’

Kom langs

Belangstellenden zijn van harte welkom. Het programma is gratis toegankelijk. Bekijk onze pagina over Week van de Begraafplaats om te zien welke activiteiten er bij u in de buurt worden georganiseerd.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Orchidee uitvaart bloemen Yarden

Over Yarden

Yarden is dé afscheidsspecialist met een groot aantal uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, professionele Yarden uitvaartverzorgers en franchisenemers.

Lees over Yarden