Yarden is blij met positief advies van de Gezondheidsraad over resomeren

5 juni 2020
De Gezondheidsraad heeft onlangs geadviseerd om resomeren (alkalische hydrolyse) op te nemen in de modernisering van de Wet op de lijkbezorging. Bij deze lijkbezorgingstechniek wordt het lichaam van de overledene op een duurzame manier teruggegeven aan de natuur. Het belangrijkste element hierbij is water. Sinds 2010 zet Yarden zich in om dit alternatief voor begraven en cremeren ook in Nederland mogelijk te maken.
Duurzame bio-crematie dankzij resomeren

Keuzevrijheid

Een afscheid dat recht doet aan de persoonlijke wensen, helpt nabestaanden bij het rouwproces. Yarden vindt dat er, naast begraven en cremeren, meer keuzevrijheid moet komen voor uitvaartmethoden. Daarvoor is een aanpassing nodig op de Wet op de lijkbezorging zodat resomeren in Nederland mogelijk wordt. Uit onderzoek blijkt dat 83 procent van de Nederlanders vindt dat iedereen vrij moet zijn om te kiezen tussen verschillende uitvaartmethoden. Een kwart hiervan geeft aan resomeren te overwegen als alternatief voor begraven of cremeren.

Duurzaam alternatief

Resomeren is duurzamer dan begraven of cremeren. Resomeren betekent “oplossen in water”. Door middel van een alkalische vloeistof wordt het lichaam van de overledene onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken. Na afloop van het proces blijft er een volledig steriele, waterige vloeistof en compleet schoon wit poeder over.

Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzorging Yarden, breekt een lans voor resomeren: “Dit is een interessante lijkbezorgingstechniek want het is volwassen, eerzaam en duurzaam. Bovendien is resomeren minder belastend voor het milieu dan de bestaande vormen van lijkbezorging. Het schone water dat overblijft is steriel en bevat geen DNA. Resomeren geeft een lichaam op duurzame wijze terug aan de natuur. Een ander milieuvoordeel van deze methode is dat er geen kist gebruikt wordt, het lichaam wordt gewikkeld in natuurlijke stoffen.

Interessant voor uitvaartondernemers

Volgens Franken wachten veel ondernemers, omdat zij resomeren willen aanbieden, op een wetsverandering. De investering is kleiner dan voor een crematorium en er zijn minder vergunningen nodig. Dat maakt het aanbieden van deze techniek aantrekkelijk voor ondernemers. Ervaringen in Amerika laten zien dat het gaat om een veilige en milieuvriendelijke uitvaartmethode.

Eerst de wetswijziging

Nu de Gezondheidsraad een positief advies heeft uitgebracht over resomeren is het aan de politiek. Deze nieuwe vorm van lijkbezorging zal als onderdeel worden meegenomen in de modernisering van de Wet op de lijkbezorging. "De apparaten bestaan al, die kunnen we zo bestellen", zegt Franken. "Maar de wet moet eerst gewijzigd worden".

Lees hier meer over resomeren.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Orchidee uitvaart bloemen Yarden

Over Yarden

Yarden is dé afscheidsspecialist met een groot aantal uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, professionele Yarden uitvaartverzorgers en franchisenemers.

Lees over Yarden