Yarden pleit voor wetswijziging

2 oktober 2014
Uitvaartorganisatie Yarden maakt zich hard voor een wetswijziging om een nieuwe, duurzame vorm van lijkbezorging in Nederland te introduceren: resomeren.

Resomeren: nieuw, duurzaam alternatief voor begraven en cremeren

Uitvaartorganisatie Yarden maakt zich hard voor een wetswijziging om een nieuwe, duurzame vorm van lijkbezorging in Nederland te introduceren: resomeren. Bij resomeren wordt het lichaam in water met loogzout afgebroken, waarna een wit poeder overblijft. Directievoorzitter van Yarden Ron Bavelaar roept Minister Plasterk in een brief op om de wet aan te passen, zodat de nieuwe vorm van lijkbezorging in Nederland geïntroduceerd kan worden.

Bij resomeren, ook wel ‘bio-cremeren’ genoemd, wordt het lichaam van de overledene in water en loogzout onder hoge temperatuur en luchtdruk afgebroken. Wat overblijft is een wit poeder, vergelijkbaar met asresten na een crematie. Resomeren is sinds 2012 al mogelijk in de Verenigde Staten en naar verwachting op korte termijn ook in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland voorziet de huidige Wet op de lijkbezorging op dit moment in drie manieren van lijkbezorging: begraven, cremeren en ter beschikking stellen aan de wetenschap. Yarden maakt zich als voorloper in de uitvaartbranche hard voor een wetswijziging om resomeren ook in Nederland te introduceren. Op 8 oktober debatteert De Tweede Kamer over de Wet op de lijkbezorging.

“De uitvaartsector constateert een groeiende behoefte aan aandacht voor duurzaamheid bij het afscheid”, aldus Ron Bavelaar. “Als marktleider crematoria volgen wij de ontwikkelingen al jaren op de voet. Resomeren is een duurzaam alternatief voor de technieken die we al kennen en daarom willen wij dit mogelijk maken in Nederland. Door resomeren kan het lichaam van de overledene op een duurzame manier worden teruggegeven aan de natuur. Het belangrijkste element hierbij is niet aarde of vuur, zoals bij een begrafenis of een crematie, maar water.”

Positief milieueffect

Resomeren komt van het Latijns-Griekse woord ‘resoma’ dat ‘hergeboorte van het menselijke lichaam’ betekent. De methode is eigenlijk te vergelijken met het natuurlijke proces dat plaatsvindt na begraving, maar dan veel sneller, want resomeren duurt maar een paar uur. Het witte poeder dat overblijft, is bovendien helemaal schoon. Recent onderzoek van TNO bevestigt dat resomeren op allerlei aspecten een positiever milieueffect heeft dan de huidige technieken.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Orchidee uitvaart bloemen Yarden

Over Yarden

Yarden is dé afscheidsspecialist met een groot aantal uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, professionele Yarden uitvaartverzorgers en franchisenemers.

Lees over Yarden