Yarden zamelt taxussnoeisel in voor kankerbestrijding

24 juli 2017
Snoeisel van de taxus is belangrijke grondstof voor chemotherapie.
Taxussnoeisel ingezameld voor kankerbestrijding

Deze week start Yarden Uitvaartorganisatie in samenwerking met hoveniersbedrijf GroenTotaal A. de Boer met de inzameling van taxussnoeisel om te helpen bij de strijd tegen kanker. De eenjarige uitlopers van de taxus bevatten baccatine, een belangrijke grondstof voor chemotherapie die vaak wordt gebruikt bij de behandeling van kanker. Er wordt snoeisel ingezameld op 6 Yarden-locaties. De oogst zal dit jaar naar verwachting goed zijn voor 23 chemokuren.

Hogere opbrengst taxus

Was de actie vorig jaar al een groot succes, dit jaar zal de verwachte opbrengst nog 25% hoger liggen. De groei heeft te maken met de ervaring die vorig jaar is opgedaan. Voor de opbrengst van het bestanddeel voor de chemokuren is het van belang dat het snoeisel niet te lang wordt opgeslagen voordat het opgehaald en verwerkt wordt. Dit tast de kwaliteit aan. Bovendien worden de taxushagen dit jaar iets later gesnoeid, waardoor er langere, jonge scheuten aan de planten zitten.

Koppeling naar het leven

Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzorging bij Yarden: ‘Vorig jaar zijn we begonnen met de snoeiactie op onze locaties in Den Haag, Rijswijk, Schiedam, Gouda, Goutum en Meppel. Ook dit jaar doen deze locaties mee. Helaas overlijden er nog steeds mensen aan kanker. Als organisatie hebben we hier ook mee te maken gehad door het overlijden van collega’s en vrijwilligers aan deze ziekte. Het bestaande initiatief om met ons snoeiafval een bijdrage te leveren aan geneesmiddelen voor kanker hebben we daarom direct omarmd. Wij dragen met deze actie graag een steentje bij aan de strijd tegen kanker.’

Veel snoeisel nodig

Paul de Vries, kwaliteitscoördinator bij GroenTotaal A. de Boer: ‘De Taxus baccata komt van nature alleen voor in Europa en kan wel duizend jaar oud worden. Door zijn positieve eigenschappen -de naaldboom is altijd groen en kan makkelijk in verschillende vormen worden gesnoeid- is de taxus vaak in formele tuinen zoals begraafplaatsen te vinden. Het snoeisel van een taxushaag van 50 meter lang levert ongeveer de nodige baccatine voor 1 behandeling van een kankerpatient. Er is dus best veel snoeisel nodig.’

Lees de blog van Paul de Vries over het snoeien van de taxus

Wilt u zelf ook meedoen aan de snoeiactie?

Alle kleine beetjes helpen. De actieperiode waarin gesnoeid kan worden, loopt van 15 juni t/m 31 augustus omdat alleen binnen deze periode de concentratie baccatine optimaal is in de jonge, nieuwe takjes van de Taxus. Buiten deze snoei-periode is de concentratie werkzame stof te laag om te kunnen gebruiken. Op de website Taxusvoorhoop.nl vindt u snoei-instructies. Lever het snoeisel in bij een inzamelpunt bij u in de buurt. Bijna iedere gemeente heeft wel een inzamelpunt.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Orchidee uitvaart bloemen Yarden

Over Yarden

Yarden is dé afscheidsspecialist met een groot aantal uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, professionele Yarden uitvaartverzorgers en franchisenemers.

Lees over Yarden