Zondag ook voor de dood een rustdag

26 januari 2017
Hoge sterftetrend van 2015 zet door in 2016. Winter blijft seizoen van afscheid en zondag ook voor de dood een rustdag.
Het aantal overledenen per dag van de week, leeftijdklasse en seizoen in 2016 (bron: Yarden uitvaartorganisatie)

In 2016 is, in navolging van 2015, weer een relatief groot aantal Nederlanders gestorven in vergelijking met de jaren ervoor. Opnieuw is de winter het seizoen waarin de meeste mensen overlijden (28 %) en wordt de 'zondagsrust' in ere gehouden met het kleinste aantal sterfgevallen op die dag. Dit blijkt uit het aantal overlijdensmeldingen bij uitvaartorganisatie Yarden.

Afscheidspiek in winter  

Een mogelijke verklaring voor het relatief hoge aantal sterfgevallen tijdens de wintermaanden is de grotere kans op ziektes in het winterseizoen. In 2016 hadden we in die periode - net als in 2015 - opnieuw te maken met een griepgolf. In de zomer geldt het tegenovergestelde.

De kleinere kans op ziektes in de zomermaanden kan een reden zijn waarom dan relatief weinig mensen overlijden (23%). Uit de cijfers van Yarden blijkt dat, net als voorgaande jaren, op vrijdag de meeste en op zondag de minste mensen overlijden.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Orchidee uitvaart bloemen Yarden

Over Yarden

Yarden is dé afscheidsspecialist met een groot aantal uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, professionele Yarden uitvaartverzorgers en franchisenemers.

Lees over Yarden