Nederlander ergert zich suf tijdens uitvaart

25 september 2015
De gemiddelde Nederlander (93%) is regelmatig geërgerd tijdens een uitvaart. Dat blijkt uit de Afscheidsmonitor van Uitvaartorganisatie Yarden. Het afgaan van een mobiele telefoon tijdens een uitvaartdienst is een van de grootste ergernissen (71%).

Maar ook het niet respecteren van de wensen van de overledene (34%) -omdat de meningen daar bijvoorbeeld over verschillen in de familie- zorgt voor telleurstelling. Yarden roept Nederlanders daarom op om vernieuwende ideeën aan te dragen om een afscheid nog mooier en persoonlijker te maken óf te stemmen op een van de al ingezonden ideeën voor de Afscheidsprijs 2015.

Vernieuwende ideeën

Derck van der Vegte, voorzitter Vereniging Yarden: ‘Vanuit Yarden doen wij regelmatig onderzoek  naar de moeilijke momenten rond een uitvaart om te kijken waar kansen voor verbetering liggen. Naar aanleiding van dit onderzoek willen we alle Nederlanders vragen om met ons mee te denken over  voorlichting en bewustwording rondom het afscheid. Mensen -van consument tot professional en van jong tot oud- die vernieuwende ideeën of initiatieven hebben, nodigen we van harte uit om deel te nemen aan de Afscheidsprijs 2015. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oplossingen voor gevoelige problemen zoals het via Facebook jaarlijks ontvangen van een verjaardagsbericht van een overleden geliefde. Of hoe een vierjarig kind te betrekken bij het afscheid. En hoe kom je in gesprek met je puberdochter over het aankomend overlijden van haar moeder?’

Afscheidsprijs 2015

Yarden organiseert de Afscheidsprijs dit jaar voor de zevende keer. Originele, grensverleggende en/of taboedoorbrekende ideeën of initiatieven met betrekking tot (praten over) de dood en het afscheid maken kans op deze prijs. De Publieksprijs wordt uitgereikt aan de inzending  die de meeste stemmen krijgt van het publiek. Daarnaast is er ook een Juryprijs te winnen. Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van € 7.500,-. Op de website www.afscheidsprijs.nl kunnen deelnemers hun ideeën en/of initiatieven online indienen. Het publiek wordt via de (social) media opgeroepen te stemmen op de inzendingen. De winnaars van de Publieks- én de Juryprijs worden tijdens het Yarden Symposium op 19 november bekendgemaakt.

Yarden Afscheidsmonitor

Yarden doet elk kwartaal onderzoek onder de Nederlandse bevolking naar trends en ontwikkelingen op het gebied van verlies, afscheid, uitvaart en rouw. Met de Afscheidsmonitor probeert Yarden zo goed mogelijk inzicht te verkrijgen in maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe behoeften om haar dienstverlening daar naadloos op aan te laten sluiten. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder minstens 500 respondenten door marktonderzoekbureau PanelWizard.


Informatie voor de pers

Yarden wil zo helder mogelijk inzicht geven in het bedrijf en zijn dienstverlening. Voor alle relevante media-informatie kunt u terecht op onze Perspagina.

Informatie voor de pers

Orchidee uitvaart bloemen Yarden

Over Yarden

Yarden is dé afscheidsspecialist met een groot aantal uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, professionele Yarden uitvaartverzorgers en franchisenemers.

Lees over Yarden