"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

Uitvaart regelen in een aantal stappen

Een begrafenis of crematie regelen is voor nabestaanden vaak moeilijk na een overlijden. In een korte periode moet er naast verdriet en emoties veel geregeld worden. Bovendien is er voor u en de nabestaanden weinig tijd om na te denken over belangrijke beslissingen. U wilt dus zeker zijn dat u de juiste beslissingen neemt en daarbij niets vergeet. Welke zaken dient u allemaal te regelen rondom een uitvaart? Om u hierbij te helpen heeft Yarden de belangrijkste zaken rondom het regelen van een uitvaart overzichtelijk op een rijtje gezet.

Uitvaartwensen

Bespreek deze laatste wensen van de overledene met de uitvaartverzorger. Wellicht is er de mogelijkheid om hierover alvast na te denken voordat u in gesprek gaat. Misschien heeft de overledene uitvaartwensen vastgelegd. In een wensenboekje, een uitvaartpolis of misschien een testament.

De laatste verzorging en afscheid nemen van uw dierbare

Verzorging

Wanneer iemand is overleden, wordt de overledene verzorgd en aangekleed. U kiest zelf of u daarbij wilt zijn om te helpen of liever niet. Het is in ieder geval handig als de belangrijke spullen klaar liggen. Leg bijvoorbeeld de kleren klaar die u heeft uitgezocht. Maar denk ook aan sieraden, een eventuele bril, kunstgebit of andere belangrijke dingen. Wilt u de overledene thuis opbaren? Dan kan het lichaam licht gebalsemd worden.

Opbaring

Voor opbaring van het lichaam kiest u tussen een opbaring thuis waarbij u alle vrijheid heeft, in een uitvaartcentrum of op een andere plek. Kiest u voor opbaring in het uitvaartcentrum, dan heeftu op de meeste plekken dag en nacht toegang tot de overledene. En kunt u de plek aankleden met bloemen, foto’s, tekeningen en andere persoonlijke voorwerpen.

Afscheid nemen

Vaak is de opbaring een plek om afscheid te nemen door familie, vrienden en kennissen. U kunt naasten uitnodigen voor een rouwbezoek op de plek waar de overledene ligt opgebaard. Mochten er veel belangstellenden zijn, is het mogelijk om te denken aan een condoleanceavond of avondwake.

Rouwzegel van Yarden voor rouwpost

Rouwdrukwerk

Om mensen op de hoogte te stellen van het overlijden van een persoon, kan er gedacht worden aan een rouwkaart of rouwadvertentie. De kaarten stuurt u op naar naasten en de rouwadvertentie kunt u laten plaatsen in een krant.
MEER INFORMATIE

Houten kist met kleurrijk bloemstuk in opbaarkamer

De kist

Een kist uitzoeken voor de overledene is erg persoonlijk. Gelukkig is er erg veel aanbod om uit te kiezen. De buitenkant van de kisten bestaat meestal uit hout. Dit is er in veel soorten, net als de binnenbekleding. U kunt er ook voor kiezen om de kist zelf te beschilderen. De uitvaartverzorger weet precies welke mogelijkheden er allemaal zijn voor het uitkiezen van een persoonlijke grafkist.

BEKIJK OPTIES

Bloemen bij locatie Yardenhuis van Goutum

Locatie afscheidsdienst

De locatie van de afscheidsdienst is belangrijk. Voor veel mensen is het fijn om de afscheidsdienst in een crematorium of een uitvaartcentra in de buurt te houden, maar er zijn meerdere mogelijkheden. De afscheidsdienst kan ook gegeven worden in een kerk, theater, natuurgebied of een speciale plek van persoonlijke waarde.

ONZE LOCATIES

Begraven of cremeren

Wilt de overledene graag begraven of gecremeerd worden? Mocht u dit niet weten, is het belangrijk om deze keuze vast te leggen met andere nabestaanden. Wanneer u kiest voor cremeren, is het belangrijk om na te denken over de asbestemming. Bij het begraven is het regelen van een grafmonument een belangrijke taak. Ook kan er gekeken worden naar de mogelijkheid om te gaan voor een natuurbegraafplaats of andere duurzame mogelijkheden.

De afscheidsdienst

Tijdens de afscheidsdienst, ofwel uitvaartplechtigheid, zijn er heel veel mogelijkheden en veel keuzes die u moet maken. Van vervoer, tot het aantal en soorten bloemen, muziek en catering. U kunt het invullen zoals u zelf wilt.

Lichtroze rouwauto

Vervoer

De uitvaartplechtigheid begint met het rouwvervoer. Er zijn veel mogelijkheden: kies voor het favoriete automerk van de overledene, of ga voor traditionele auto’s, motors of koetsen. Onze uitvaartverzorgers helpen u graag bij het regelen van het rouwvervoer

MEER INFORMATIE

De kist wordt gedragen door dragers

Dragers

Soms is het mogelijk om de overledene naar binnen te dragen. Dit gebeurt vaak bij een begrafenis met een uitvaartplechtigheid in de kerk. Bepaal van tevoren wie u graag de kist naar binnen ziet dragen en vraag deze mensen vooraf of zij dit zelf willen

Persoonlijk geschreven bericht bij condoleren

Condoleanceregister

Bezoekers van de uitvaartplechtigheid kunnen hun naam, adresgegevens en een berichtje schrijven in het condoleanceregister. Een alternatief voor het traditionele register is GoodbyesⓇ. Bezoekers schrijven dan een mooie wens of herinnering op een kaartje voor de nabestaande. Het kaartje wordt gestopt in een herinneringsbox.

Bloemen inspiratie in Yarden uitvaartcentrum De Schakel

Bloemen

De aankleding van de uitvaartplechtigheid kan een beeld geven van het leven van een overledene. Foto’s, tekeningen, maar ook bloemen creëren een warme en persoonlijke indruk. Er is erg veel keuze in het kiezen van de juiste bloemen. De uitvaartverzorger helpt u hier graag mee.

Toespraken

Tijdens de uitvaartplechtigheid worden er vaak toespraken gehouden. Het is een mooie manier om een verhaal te delen met nabestaanden over de overledene. Dit biedt vaak zeer veel steun voor de nabestaanden  Een toespraak kan gehouden worden in de vorm van een levensverhaal, gedicht of een ervaring. Inventariseer voor de uitvaartplechtigheid wie er graag een toespraak wilt houden. Gemiddeld worden er 2 tot 4 toespraken gehouden tijdens een uitvaart.

Muziek

Bij een uitvaart wordt vaak muziek gedraaid tussen de toespraken door. Muziek is een belangrijk onderdeel tijdens de uitvaart. Muziek laat iets horen over het leven van de overledene en het zorgt daarnaast voor veel herkenning. Gemiddeld worden er 3 nummers per uitvaart afgespeeld. Bent u op zoek naar muziek voor tijdens een crematie of begrafenis? Bekijk ons uigebreid overzicht van de mooiste afscheidsliedjes en maak uw persoonlijke afspeellijst.

Catering

Na de uitvaartplechtigheid is er de mogelijkheid gebruik te maken van het restaurant. Hier kunt u met de aanwezigen gebruik maken van een koffietafel of van onze andere catering mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een tafel met tapas of een buffet vol zoete lekkernijen. Wilt u meer informatie over de horeca-arrangementen? Neem dan contact op met het crematorium.

Checklist bij overlijden

In onze checklist staat stapsgewijs waar u (mogelijk) aan moet denken wanneer een dierbare komt te overlijden

DOWNLOAD DE CHECKLIST (PDF)

Online

Tegenwoordig wordt de kennisgeving ook vaak gedaan via online kanalen zoals Facebook. Er kan ook een online gedenkplaats opgericht worden, waar naasten hun laatste steunbetuiging, herinneringen of gedachten kunnen plaatsen voor de overledene

ONLINE GEDENKPLAATS

Nagedachtenisvormen

Een passende nagedachtenisvorm maakt de herinnering aan uw overleden dierbare tastbaar. Het kan u helpen bij de verwerking van het verlies. Er zijn vele mogelijkheden in vorm en materiaal.

MEER INFORMATIE

Nazorg

De rouw begint voor veel nabestaanden pas na de uitvaart. Daarom helpen wij u ook na het afscheid verder. Dat kan praktische hulp zijn als het opruimen van de kleding of een training Mindfulness waarbij u leert te ontspannen in deze stressvolle tijd. Bekijk de mogelijkheden van nazorg voor nabestaanden.

Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Kunnen wij u helpen?

U kunt met al uw vragen over afscheid bij ons terecht. Kijk eens op onze veelgestelde vragenpagina of neem telefonisch contact met ons op.

U kunt bellen naar 040-232 21 22. We zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur.

Chatten over rouw

Vraagt u zich af of deze tegenstrijdige gevoelens normaal zijn en hoe u daarmee om kunt gaan, of wilt u iets betekenen voor een nabestaande, maar u weet niet goed hoe? U kunt anoniem en vertrouwelijk chatten over rouw met een ervaren vrijwilliger van Pratenoververlies.nl

Vereniging Yarden

Ook Vereniging Yarden kan u helpen bij rouwverwerking. Onze vrijwilligers helpen mensen te praten over de dood en brengen lotgenoten met elkaar in contact, tijdens uiteenlopende evenementen: van lezingen en themadagen tot herdenkingsconcerten en theatervoorstellingen.