“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Afscheid nemen voor de uitvaart

Voor de uitvaart krijgt u alle rust en ruimte om persoonlijk afscheid te nemen van de overledene. Ook andere familie, vrienden en belangstellenden kunnen afscheid nemen en de nabestaanden condoleren. In onze uitvaartcentra en crematoria bent u altijd welkom.

De meeste van onze uitvaartcentra zijn 24 uur per dag open. Vaak heeft u dag en nacht toegang met een speciale sleutel, zodat u ieder moment bij uw dierbare overledene kunt zijn. Anders kunt u op afspraak terecht om afscheid te nemen. U mag de ruimte mooi aankleden met bloemen, tekeningen, foto’s en persoonlijke voorwerpen. Afscheid nemen is vaak mogelijk tot vlak voor de plechtigheid.

Samen de kist sluiten

Het is bijzonder om voor de plechtigheid met een kleine groep nabestaanden de kist te sluiten. Dat kan een waardevol gevoel van afronding geven. Denkt u er maar over na. Wij zorgen dat het mogelijk is.

Afscheid voor belangstellenden

Bij een thuisopbaring is een afscheid mogelijk in het huis waar de overledene ligt opgebaard. U kunt mensen thuis uitnodigen voor rouwbezoek. Verwacht u een te grote opkomst, dan kunt u naasten de 1e dagen thuis ontvangen en andere belangstellenden later in het rouwcentrum, bijvoorbeeld tijdens een condoleanceavond.

Condoleanceavond

Voorafgaand aan de uitvaart wordt vaak een condoleanceavond gehouden in het uitvaartcentrum. Dat biedt belangstellenden de gelegenheid om afscheid te nemen van de overledene en tegelijk nabestaanden te condoleren. U bepaalt daarbij of de kist geopend is, of gesloten.

Avondwake

Een katholieke uitvaart kan vooraf worden gegaan door een avondwake. De medewerkers van de parochie die de avondwake organiseren en uitvoeren, overleggen met de familie welke muziek en gebeden te horen zullen zijn. Voor de mensen die niet bij de uitvaart kunnen zijn, is de avondwake een mooi moment voor een laatste afscheid. De locatie voor een eventuele wake bepaalt u zelf.

Het afscheid voor kinderen

Het is goed voor kinderen om deel uit te maken van het laatste afscheid. Vanaf ongeveer 6 à 7 jarige leeftijd begrijpt een kind steeds meer over de dood en wat het betekent. Het begrip zal alleen maar groeien als u uw kind meeneemt naar een opbaring of uitvaart en het helpt bij de verwerking van het verlies. Het is belangrijk dat uw kind tijdens het afscheid nemen goed wordt begeleid. Als uw kind bijvoorbeeld de overledene wil aanraken, is het goed om vooraf te vertellen dat de huid misschien koud kan aanvoelen.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Goed overleg met de uitvaartconsulent

Een uitvaart regelen

Bij het regelen van een afscheid van een overleden dierbare komt er veel op u af.

De professionele uitvaartverzorgers van Yarden bij u in de buurt nemen u graag zorg uit handen.

Meer over de uitvaart regelen