“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

De asbestemming

Wat wilt u dat er met de as gebeurt na de crematie? Een belangrijke vraag, want ook een asbestemming is heel persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld de as uitstrooien over zee of in de natuur, of bewaren in een urn die u een mooie plek geeft. Dankzij gedenktekens houdt u een bijzondere plek om naartoe te gaan.

Na de crematie houdt het crematorium de as van uw dierbare minimaal een maand in bewaring. Deze termijn is wettelijk verplicht. De as wordt bijgezet in de bewaarruimte van het crematorium. Vanaf een maand na de crematie kunnen nabestaanden de as afhalen.

Urn of Asbewaarbox

Wilt u de as van uw dierbare na de crematie meenemen? U kunt de as vanaf een maand na de crematie bij het betreffende crematorium ophalen. U krijgt de as mee in een Asbewaarbox. Wilt u de as bijzetten in bijvoorbeeld een urnentuin of urnengrafje? Dan kunt u hiervoor gebruik maken van een kunststof urn.

Kunststof urn en CiniSafe

Asbewaarbox
Een milieuvriendelijke houder om de as te verstrooien. Deze is ook geschikt om de as in te bewaren als u later nog een sierurn wilt uitzoeken.
Afmetingen: 22cm lang 24cm hoog x 9 cm breed.

Kunststof urn
Voor als u de as buiten of in een urnengrafje wilt bijzetten. Afmetingen: 22cm hoog x 17cm breed.

As in de bewaarruimte

De as kan tot 6 maanden na de crematie in de bewaarruimte worden bewaard. Zo heeft u rustig de tijd om na te denken over de asbestemming en een nagedachtenisvorm die past bij u en uw overleden dierbare. Als u wilt, kan de bewaartermijn steeds met 1 of 5 jaar worden verlengd. Voor deze optie kiezen bijvoorbeeld mensen die na hun overlijden graag samen met hun partner verstrooid willen worden. Aan het verlengen van de bijzetting in de bewaarruimte zijn extra kosten verbonden.

Waar mag de as worden verstrooid?

Veel uitvaartlocaties van Yarden bieden de mogelijkheid as uit te stooien op velden of parken. U kunt ook een andere locatie kiezen, bijvoorbeeld bij u in de tuin, over de zee of op een favoriete plek in het buitenland. Overleg met onze uitvaartverzorgers en de medewerkers van de crematoria wat er wettelijk mogelijk is en kom gerust eens langs om te kijken.

Urn thuis of laten bijzetten

De as kan ook worden bewaard in een urn, die u zelf uitkiest. We kunnen de urn bijzetten in een urnenmuur, urnentuin of binnencolumbarium. Het binnencolumbarium is een ruimte in het crematorium waar verschillende urnen staan met foto’s en andere kleine aandenkens. U kunt de as ook laten bijzetten in een particulier graf of thuis bewaren.

Urnentuin voor kinderen

De meeste van onze crematoria en begraafplaatsen hebben ook urnentuinen die speciaal zijn ingericht als kinderhofje. Deze hofjes zijn vaak wat kleiner en zien er meestal wat toegankelijker uit door de specifieke inrichting.

Urn of andere nagedachtenisvorm

Urnen worden handmatig en op ambachtelijke wijze gemaakt, volledig op maat naar uw eigen wens of ontwerp. En van een materiaal naar keuze, zoals keramiek of natuursteen, maar ook van messing of glasfiber. Messing is een duurzaam materiaal dat in vrijwel alle vormen gegoten kan worden en wordt vaak gebruikt in het ontwerp van een urn. Na het gieten van de vorm worden deze urnen intensief met de hand bewerkt naar het uiteindelijke product. Het is echter ook mogelijk om messing anders te vormen. Bijvoorbeeld in een hart, een ster, een schaal of een vogel.

Tastbare herinnering

Er zijn veel mogelijkheden voor een bijzondere, passende nagedachtenisvorm. Zo kan een deel van de as van de overledene in een sieraad worden verwerkt, of in de sokkel van een sculptuur (asbeeld). Ook kunt u een boom planten bovenop de asresten van uw overleden dierbare. Zo heeft u altijd een tastbare herinnering.

Opbrengst metalen

De opbrengst van de metalen die na een crematie overblijven gaat naar het Dr. C.J. Vaillant Fonds. Denk daarbij aan restjes edelmetaal, zoals gebitsprothesen of chirurgisch metaal, zoals een kunstheup. Het fonds steunt goede doelen. Onder andere het Koningin Wilhelmina Fonds, de Ronald McDonald huizen en het AIDSfonds. De chirurgische metalen worden overigens nooit medisch hergebruikt.

Lees meer over het Dr. C.J. Vaillant Fonds.


Rouwverwerking en nagedachtenis bij buitencolumbarium

Uitvaart regelen

Wanneer een dierbare overlijdt moet er al snel veel geregeld worden. Door de vele mogelijkheden kunt u de uitvaart persoonlijk maken. Wilt u weten wat erbij komt kijken om een uitvaart te regelen, of waar wij u mee kunnen helpen?

Lees meer

As verstrooien via ballonverstrooiing

Ballonverstrooiing

Ballonverstrooiing is een bijzonder en elegant vaarwel. Benieuwd naar deze bijzondere manier van asverstrooiing?

Lees meer over een ballonverstrooiing