“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

As verstrooien

Als u na uw overlijden gecremeerd wilt worden, dan kunt u kiezen wat er na afloop met de as gebeurt. U kunt dit natuurlijk ook overlaten aan de nabestaanden. De as kan bijvoorbeeld worden bewaard in een urn, worden bijgezet in een urnengraf of urnenmuur, of worden verstrooid. In het laatste geval zijn er verschillende mogelijkheden om de as te verstrooien.

Na de crematie wordt de as minimaal een maand bewaard in het crematorium. De nabestaanden hebben zo even de tijd om na te denken wat zij met de as van de overledene willen doen. Als de nabestaanden nog geen bestemming hebben, kan de termijn kosteloos worden verlengd met 5 maanden. Hierna kan de termijn steeds met minimaal 1 jaar worden verlengd. Dit is bijvoorbeeld een optie voor mensen die na hun overlijden graag de as willen laten verstrooien samen met de as van hun partner.

Waar mag men de as verstrooien

Bij (gedeeltelijke) verstrooiing van de as kunt u kiezen uit 2 mogelijkheden: verstrooiing op land en verstrooiing op of boven zee. De nabestaanden bepalen zelf of zij bij de verstrooiing aanwezig willen zijn.  De nabestaanden mogen ook zelf de as verstrooien.

As verstrooien op land

Op afspraak mag de as verstrooid worden op het verstrooiterrein van het crematorium. De nabestaanden mogen ook zelf een persoonlijke plek kiezen buiten het crematorium. U moet dan wel rekening houden met de gemeentelijke regels. Ook dient de eigenaar en gebruiker van de grond toestemming te verlenen. Het is niet toegestaan om de as te verstrooien op een willekeurige plek.

As verstrooien op of boven zee

Verstrooiing van as op de Noordzee vindt plaats vanaf een schip of vanuit een vliegtuig. Bij een individuele verstrooiing mogen nabestaanden aanwezig zijn. Op verzoek huren wij hiervoor een schip of een vliegtuig. Indien gewenst kan er ook een korte ceremonie plaatsvinden, waarna de as wordt verstrooid onder begeleiding van een medewerker. Bij een collectieve verstrooiing, op respectvolle wijze door een van onze crematoriummedewerkers, zijn geen nabestaanden aanwezig.

As verstrooien per ballon

Bij een ballonverstrooiing symboliseert de stijgende en met as gevulde heliumballon de reis van de ziel. Ballonverstrooiing kan vanaf elke gewenste plek. Bij mooi weer is de ballon 6 tot 8 minuten te volgen. Op 20 kilometer hoogte knapt de ballon door de toenemende druk en wordt de as verstrooid.

Verstrooiterreinen

Yarden heeft op verschillende locaties mooie velden en parken om as te verstrooien. Veel van onze crematoria beschikken over een eigen verstrooiterrein. Ook Nationaal Verstrooiterrein Delhuyzen bij Arnhem is een mooie plek om as te verstrooien. De nabestaanden kunnen, onder begeleiding, de as verstrooien in de bossen of op de uitgestrekte heidevelden, of dit door een van onze medewerkers laten doen.

Wilt u meer informatie over de verschillende asbestemmingen? Onze uitvaartconsulenten adviseren u graag.

Zoek een uitvaartconsulent in de buurt


Rouwverwerking en nagedachtenis bij buitencolumbarium

Uitvaart regelen

Wanneer een dierbare overlijdt moet er al snel veel geregeld worden. Door de vele mogelijkheden kunt u de uitvaart persoonlijk maken. Wilt u weten wat erbij komt kijken om een uitvaart te regelen, of waar wij u mee kunnen helpen?

Lees meer

As verstrooien via ballonverstrooiing

Ballonverstrooiing

Ballonverstrooiing is een bijzonder en elegant vaarwel. Benieuwd naar deze bijzondere manier van asverstrooiing?

Lees meer over een ballonverstrooiing