“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Urnengraf

Als u ervoor kiest om na uw overlijden gecremeerd te worden, denkt u dan ook vast na over de asbestemming. Wat wilt u dan dat er na de crematie gebeurt met de as? Uit laten strooien over zee of in de natuur, of bewaren in een urn voor de nabestaanden? De urn kan ook worden begraven in een urnengraf. Wat is een urnengraf?

Een urnengraf is een mooie oplossing voor mensen die kiezen voor een crematie, maar die toch graag een herdenkingsplek willen houden voor hun dierbaren. Een urnengraf biedt nabestaanden een plek om terug te komen om hun dierbare overledene te herdenken.

Urnentuin, kelder of bestaand graf

Voor het begraven van de asbus in een urnengraf is een aantal mogelijkheden, mede afhankelijk van het reglement van de betreffende begraafplaats/urnentuin. Zo kan de asbus in de urnentuin worden begraven in een urnengrafje onder een liggende of staande steen of urnament. Hierop kunt u een inscriptie of gedenkplaat laten aanbrengen.

Urnenkelder

Bij sommige crematoria kan de asbus ook worden begraven in een urnenkelder. Urnenkelders zijn ondergrondse columbariumnissen (of urnenkelder) in een urnenveld. Het urnengraf bestaat hier uit een ‘nis’ waarin de urn wordt bijgezet. De nis wordt afgesloten met een plaat van materiaal naar keuze (afhankelijk van het reglement van de betreffende begraafplaats), bijvoorbeeld beton, hout of natuursteen. Op de afdekplaat van de urnenkelder worden de gegevens van de overledene geplaatst.

Bijzetting in bestaand graf

Het is ook mogelijk de asbus te laten (bij)plaatsen op of in een bestaand graf. Dit kan een standaardgraf zijn, maar ook een speciaal urnengraf. Om de asbus te laten bijplaatsen in een bestaand graf, is wel toestemming nodig van de rechthebbende van het betreffende graf. Ook moet het reglement van de begraafplaats dit toelaten.

Andere asbestemmingen

Na de crematie wordt de as minimaal 1 maand bewaard in het crematorium. Daarna kunnen de nabestaanden een bestemming kiezen. Deze kunt u uiteraard vooraf ook alvast aangeven of bespreken. De as kan op verschillende locaties worden verstrooid, in een urn worden bewaard bij nabestaanden thuis, of worden geplaatst in een urnengraf of urnenmuur.

Er zijn ook veel andere asbestemmingen mogelijk. De as kan bijvoorbeeld worden verwerkt in een sieraad of in de sokkel van een asbeeld, een sculptuur. Ook kan er een boom worden gepland bovenop de asresten van de overledene. Zo blijft er altijd een tastbare herinnering.

Lees meer over asbestemmingen


Rouwverwerking en nagedachtenis bij buitencolumbarium

Uitvaart regelen

Wanneer een dierbare overlijdt moet er al snel veel geregeld worden. Door de vele mogelijkheden kunt u de uitvaart persoonlijk maken. Wilt u weten wat erbij komt kijken om een uitvaart te regelen, of waar wij u mee kunnen helpen?

Lees meer

As verstrooien via ballonverstrooiing

Ballonverstrooiing

Ballonverstrooiing is een bijzonder en elegant vaarwel. Benieuwd naar deze bijzondere manier van asverstrooiing?

Lees meer over een ballonverstrooiing