“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Condoleance

Condoleren betekent dat u medeleven betuigt na een overlijden aan de nabestaanden. Condoleance staat ook wel voor 'deelname' en 'rouwbeklag'. Niet iedereen vindt het condoleren van de nabestaanden even gemakkelijk: soms schieten woorden te kort.

Er zijn verschillende manieren om te condoleren. Wanneer u de uitvaartplechtigheid of condoleance avond bezoekt is het mogelijk om de nabestaanden persoonlijk te condoleren. Andere manieren van condoleren zijn een handgeschreven kaartje, bellen of door een berichtje achter te laten in een online condoleance register.

Persoonlijk condoleren

Het is mogelijk om de nabestaanden persoonlijk te condoleren wanneer hier behoefte aan is. Kent u de nabestaanden niet zo goed, dan is 'gecondoleerd' of 'sterkte met dit verlies' een nette manier om uw medeleven te betuigen. Kent u de de overledene goed? Of bent u een familielid of goede vriend/vriendin? Dan is er ook de mogelijkheid om dan is het mogelijk om iets persoonlijks zeggen. Persoonlijk condoleren is mogelijk bij een condoleance avond, direct na de uitvaartplechtigheid of bij een bezoek aan de nabestaanden.

Condoleancekaart

Wilt u de nabestaanden uw medeleven betuigen? Dat is mogelijk door een kaartje te sturen met uw steunbetuiging. Het correspondentie staat over het algemeen vermeld op de rouwkaart of rouwadvertentie. Er zijn verschillende teksten mogelijk op de condoleancekaart. Een algemene tekst, zoals 'gecondoleerd', of iets persoonlijks, zoals een rouwgedicht. Het is gebruikelijk om de kaart zelf te schrijven.

Online condoleren

Via social media is het ook mogelijk om nabestaanden te condoleren. Online condoleren is vaak minder persoonlijk dan andere manieren om uw steun te betuigen. Toch is het wel een toegankelijke en gemakkelijkere manier. Op het Facebook account van uw overleden dierbare is het vaak mogelijk om een bericht te plaatsen op de tijdlijn. Dit kan door middel van een tekst en eventueel een afbeelding.

Memori

Familie en dierbaren kiezen soms ook voor de mogelijkheid van een online gedenkplaats ofwel memori. Hier worden foto’s, video’s en herinneringen gedeeld door familie, vrienden en kennissen.

Condoleance tekst

Voor sommige mensen is de condoleance lastig; zij vinden het moeilijk om de juiste woorden te vinden. Wilt u wel een wat persoonlijkere tekst dan 'gecondoleerd', maar vindt u het lastig bedenken? Dan staan hieronder een aantal voorbeelden van condoleance teksten.

Voorbeelden condoleance teksten

 • <Naam> leeft voort in ons hoofd en hart.
 • In gedachten zijn we bij jullie.
 • Onwaarschijnlijk, onwerkelijk en oneerlijk. Rust zacht.
 • Woorden van troost, ik kan ze niet vinden. Wat kun je immers zeggen? Veel sterkte, moed en kracht om dit verlies te dragen.
 • Moge goede herinneringen het grote verlies verzachten.
 • Onze deelneming met het verlies van <naam>.
 • Wat een intens verdriet en gemis, in onze gedachten zijn we bij jullie.
 • Met oprechte/innige deelneming.
 • Het is moeilijk de juiste woorden te vinden maar weet dat we in gedachten bij jullie zijn!
 • Diep is onze verslagenheid.
 • Een mooi mens is van ons heengegaan.
 • De hemel heeft er een mooie ster bij.

Bekijk ook de 64 condoleanceteksten ter inspiratie op ons blog

Momenten

Er zijn een aantal momenten waarop de nabestaanden gecondoleerd worden:

Tijdens opbaring

Een mogelijkheid is om de nabestaanden te condoleren tijdens de opbaring van de overledene. Familie, vrienden en bekenden komen dan langs om een laatste afscheid te nemen van de overledene, en om de nabestaanden te condoleren. De condoleance gaat dan vaak mondelijk.

Condoleance avond

Vaak wordt er voor de uitvaart een condoleance avond gehouden in het uitvaartcentrum. Op deze avond nemen bekenden nog een laatste afscheid van de overledene.

Na de uitvaart

Als u uitgenodigd bent voor de uitvaart, is het gebruikelijk om de nabestaanden persoonlijk te condoleren na de uitvaartplechtigheid.

In het condoleanceregister

Een condoleanceregister is een boek waar u uw steunbetuiging kunt schrijven. Dit boek wordt na de uitvaart overhandigd aan de nabestaanden. In dit boek laat iedereen zijn/haar laatste mooie woorden achter.

Herinneringsbox GoodbyesⓇ

Het concept Goodbyes® is een alternatief voor het traditionele condoleanceregister. Bezoekers van de plechtigheid hebben de mogelijkheid in alle rust een wens of herinnering te schrijven. Het kaartje laat u daarna achter in de herinneringsbox. Na de plechtigheid kunnen nabestaanden de duurzame box aanvullen met tastbare herinneringen aan de overledene. Vraag meer informatie bij één van onze uitvaartverzorgers.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Goed overleg met de uitvaartconsulent

Een uitvaart regelen

Bij het regelen van een afscheid van een overleden dierbare komt er veel op u af.

De professionele uitvaartverzorgers van Yarden bij u in de buurt nemen u graag zorg uit handen.

Meer over de uitvaart regelen