“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Conflict in de familie

Een overlijden brengt veel emoties met zich mee. Die leiden soms zelfs tot conflicten tussen nabestaanden, bijvoorbeeld over de erfenis. Wij bieden informatie over wat u kunt doen om de afwikkeling van de erfenis zo goed mogelijk te laten verlopen.

Ruzie over een erfenis in de familie. Wat nu?

Eén op de 10 erfenissen leidt tot ruzie in de familie, terwijl niemand zit te wachten op al die extra negatieve emoties in een moeilijke tijd. Toch kan er discussie ontstaan, bijvoorbeeld over dat ene schilderij uit de huiskamer dat voor iedereen zo dierbaar is. Hoe ga je om met ruzie over een erfenis? Na het overlijden van een ouder, een zus of broer veranderen de verhoudingen in een familie vaak ineens. Een middelste kind is opeens de oudste, een oudste zoon werpt zich op als een beschermende pater familias, terwijl zijn moeder prima voor zichzelf kan zorgen. En als in die emotionele tijd dan de erfeniszaken praktisch en zakelijk geregeld moeten worden, is alle hulp welkom.

Wie is 'de baas' over de erfenis?

Erfgenamen kunnen zelf de afwikkeling van de nalatenschap regelen. Maar als er in het testament een executeur is aangewezen, is hij of zij verantwoordelijk voor de afwikkeling en het beheer van de bezittingen. We hebben 3 tips voor de executeur of gevolmachtigde:

  • betrek alle erfgenamen bij de afwikkeling;
  • houd iedereen goed op de hoogte van wat er gebeurt;
  • laat alle betrokkenen weten hoe lang de afwikkeling ongeveer gaat duren, gemiddeld is dat een halfjaar tot een jaar.

Tips bij conflicten over de erfenis

Het verdelen van de spullen van de overledene kan voor veel discussie zorgen. Soms leidt het zelfs tot ruzie en raken familieleden langdurig gebrouilleerd. We hebben 3 tips bij conflicten over een erfenis:

  • kijk eens goed naar wat er gebeurt, draait de ruzie om de spullen of emoties? De broer die de laatste 3 jaar voor moeder heeft gezorgd, vindt dat hij daar niet genoeg waardering voor heeft gekregen van de rest en eist dat hij de 1e keus heeft uit de inboedel;
  • wil iedereen dat schilderij? Maak een lijst van wie wat graag wil hebben. De spullen die meerdere erfgenamen willen hebben, kunt u bijvoorbeeld verloten of laten rouleren door de familie;
  • laat alleen de erfgenamen meepraten, dat houdt het zuiver en zo eenvoudig mogelijk.

Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Rouwverwerking en nagedachtenis bij buitencolumbarium

Uitvaart regelen

Wanneer een dierbare overlijdt moet er al snel veel geregeld worden. Door de vele mogelijkheden kunt u de uitvaart persoonlijk maken. Wilt u weten wat erbij komt kijken om een uitvaart te regelen, of waar wij u mee kunnen helpen?

Lees meer