"Zo fijn dat we konden terugvallen


op een uitvaartverzorger die echt met ons meedacht"

"Zo fijn dat we konden terugvallen


op een uitvaartverzorger die echt met ons meedacht"

De asbestemming

Wat wilt u dat er met de as gebeurt na de crematie? Een belangrijke vraag, want ook een asbestemming is heel persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld de as uitstrooien over zee of in de natuur, of bewaren in een urn die u een mooie plek geeft. Dankzij gedenktekens houdt u een bijzondere plek om naartoe te gaan.

Na de crematie blijft as nog minimaal een maand in het crematorium. Dat is wettelijk verplicht. Als nabestaanden daarna geen bestemming hebben, kan de as er nog 5 maanden kostenloos blijven staan. Daarna kan deze termijn steeds worden verlengd met minimaal 1 jaar. Mensen die samen met hun partner willen worden verstrooid, kiezen vaak voor deze optie.

Waar mag de as worden verstrooid?

Yarden heeft op verschillende locaties mooie velden en parken om as uit te strooien. U kunt ook een andere locatie kiezen, bijvoorbeeld bij u in de tuin, over de zee of op een favoriete plek in het buitenland. Overleg met onze uitvaartverzorgers en de medewerkers van de crematoria wat er wettelijk mogelijk is en kom gerust eens langs om te kijken.

Urn thuis of laten bijzetten

De as kan ook worden bewaard in een urn, die u zelf uitkiest. We kunnen de urn bijzetten in een urnenmuur, urnentuin of binnencolumbarium. Het binnencolumbarium is een ruimte in het crematorium waar verschillende urnen staan met foto’s en andere kleine aandenkens. U kunt de as ook laten bijzetten in een particulier graf of thuis bewaren.

Urnentuin voor kinderen

De meeste van onze crematoria en begraafplaatsen hebben ook urnentuinen die speciaal zijn ingericht als kinderhofje. Deze hofjes zijn vaak wat kleiner en zien er meestal wat toegankelijker uit door de specifieke inrichting.

Urn of andere nagedachtenisvorm

Urnen worden handmatig en op ambachtelijke wijze gemaakt, volledig op maat naar uw eigen wens of ontwerp. En van een materiaal naar keuze, zoals keramiek of natuursteen, maar ook van messing of glasfiber. Messing is een duurzaam materiaal dat in vrijwel alle vormen gegoten kan worden en wordt vaak gebruikt in het ontwerp van een urn. Na het gieten van de vorm worden deze urnen intensief met de hand bewerkt naar het uiteindelijke product. Het is echter ook mogelijk om messing anders te vormen. Bijvoorbeeld in een hart, een ster, een schaal of een vogel.

Tastbare herinnering

Er zijn veel mogelijkheden voor een bijzondere, passende nagedachtenisvorm. Zo kan een deel van de as van de overledene in een sieraad worden verwerkt, of in de sokkel van een sculptuur (asbeeld). Ook kunt u een boom planten bovenop de asresten van uw overleden dierbare. Zo heeft u altijd een tastbare herinnering.

Opbrengst metalen

De opbrengst van de metalen die na een crematie overblijven gaat naar het Dr. C.J. Vaillant Fonds. Denk daarbij aan restjes edelmetaal, zoals gebitsprothesen of chirurgisch metaal, zoals een kunstheup. Het fonds steunt goede doelen. Onder andere het Koningin Wilhelmina Fonds, de Ronald McDonald huizen en het AIDSfonds. De chirurgische metalen worden overigens nooit medisch hergebruikt.

Lees meer over het Dr. C.J. Vaillant Fonds.


Rouwverwerking en nagedachtenis bij buitencolumbarium

Na de uitvaart

Na de uitvaart begint voor veel nabestaanden pas het rouwproces. Maar er moet ook nog het een en ander geregeld worden. Meer weten over wat u te wachten staat na de uitvaart, of waar wij u mee kunnen helpen?

Lees meer

As verstrooien via ballonverstrooiing

Ballonverstrooiing

Ballonverstrooiing is een bijzonder en elegant vaarwel. Benieuwd naar deze bijzondere manier van asverstrooiing?

Lees meer over een ballonverstrooiing

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Behoefte aan informatie?

Neem gratis contact met ons op:

0800 1292
Maandag t/m zondag van 8:00 tot 21:00 uur
Bel mij terug08:00-21:00 (ma t/m zo)
Chat online08:00-21:00 (ma t/m zo)

WhatsApp met ons08:00-17:00 uur (ma t/m zo)

Behoefte aan advies?

Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek

Adviseur Yarden
Onafhankelijke adviseur