“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Opbaren en verzorgen na de dood

Opbaring betekent letterlijk ‘het op een baar leggen’ van een overledene. Opbaring is voor veel mensen een belangrijk moment omdat ze een laatste afscheid nemen van de overledene. Sommige mensen ervaren fysiek afscheid nemen als iets positiefs omdat het hen helpt in het rouwproces.

Hoe werkt opbaring?

Opbaring kan op verschillende plaatsen. Vaak kiest men voor opbaring bij iemand thuis of in het uitvaartcentrum. Tevens is het mogelijk de opbaring op andere plek te doen, waar de overledene bijvoorbeeld een speciale band mee had, denk aan een kerk, clubhuis of een vereniging. Er zijn verschillende manieren om ee overledene op te baren, namelijk in bed of in een kist. Op basis van de wensen van uw overleden dierbare of uw eigen voorkeur, beslist u over de manier van opbaring en waar deze plaatsvindt.

Thuis opbaren

Nabestaanden vinden het vaak prettig om een dierbare thuis op te baren. Zij krijgen dan de gelegenheid om in alle vrijheid en rust afscheid te nemen. Zij hebben alle vrijheid om afscheid te nemen; zonder rekening te houden met openingstijden van een uitvaartcentrum of rouwcentrum. Wat ook een fijne gedachte is, is dat er afscheid genomen wordt van de overledene in een vertrouwde omgeving.

Opbaring op bed

Veel mensen kiezen ervoor om de overledene in bed op te baren. Het is dan belangrijk dat de overledene koel blijft. Een bedkoeling op het matras zorgt hiervoor. De koeling is onzichtbaar doordat er een laken overheen ligt. Bij opbaring in bed, wordt de overledene vlak tot de uitvaart opgebaard. Net voor de uitvaart, vaak de avond ervoor, wordt de overledene in de kist geplaatst.

Opbaring in een kist

Een andere mogelijkheid die vaak wordt toegepast bij het thuis opbaren, is opbaring in een kist. De koeling of koelmatras wordt in dit geval onder de kist geplaatst. Kiest u voor opbaring in een kist, dan bepaalt u zelf of deze open of gesloten is. Gebruik bij een gesloten kist eventueel een foto van de overledene om de opbaring persoonlijker te maken. Knuffels, bloemen, foto’s en kleine persoonlijke bezittingen mogen natuurlijk mee in de kist.

Wat mag er niet mee in de kist?

De Wet op lijkbezorging geeft aan wat wel of niet is toegstaan in de kist. Uitgangspunt hierbij is dat dat het geen schade mag aanbrengen aan de natuur. Materialen of voorwerpen die verontreiniging veroorzaken of niet afbreekbraar zijn, worden niet toegestaan. Bovendien gelden er in crematoria extra regels omtrent veiligheid en ontploffingsgevaar. Bij het verbranden van kunststoffen komen schadelijke gassen vrij. Als het niet per se nodig is om dergelijke aandenkens of persoonlijke bezittingen mee te verbranden, dan is het verstandig om deze niet in de kist te leggen.

En ook is het niet toegestaan resten van een andere overledene (ook niet die van een huisdier) in de kist bij te voegen. De wetgever heeft met dit voorschrift heel nadrukkelijk willen garanderen dat iedereen individueel wordt gecremeerd en dat geen as kan worden verwisseld of samengevoegd tijdens de crematie.

Een pacemaker of ICD moet worden ook verwijderd in verband met ontploffingsgevaar. Glas of het beslag van metaal bijvoorbeeld mag niet in de crematieoven. De oven kan hierdoor beschadigd raken. Denk hierbij ook aan kisten die zijn voorzien van een kijkglas. Het beslag van metaal moet van de kist gehaald worden vóór de kist de oven ingaat. Dit beslag moet van de buitenkant af te schroeven zijn.

Wilt u precies weten wat wel en niet mag? Neem dan contact op met uw uitvaartverzorger of het crematorium.

Opbaren in het uitvaartcentrum

Een andere mogelijkheid is om de overledene op te baren in een uitvaartcentrum. Steeds meer uitvaartcentra bieden de mogelijkheid om een overledene 24 uur per dag te bezoeken. Zo krijgt u de mogelijkheid om op ieder gewenst moment van de dag een bezoek te geven aan de overledene. Mocht er geen 24-uurs kamer beschikbaar zijn, houd dan rekening met bepaalde openingstijden of geplande momenten waarop u de overledene mag zien. Bekijk al onze uitvaartcentra en vraag onze uitvaartverzorgers voor al de mogelijkheden.

Hoeveel dagen is opbaring mogelijk?

Iemand die overleden is moet uiterlijk op de 6e werkdag na overlijden begraven of gecremeerd worden. Het aantal dagen van opbaring is dus afhankelijk van het moment van overlijden.

Omdat de periode tussen overlijden en uitvaart tegenwoordig 6 werkdagen mag zijn, is er een langere tijd van opbaring mogelijk. Om deze reden is lichte balseming (thanatopraxie) toegestaan. Door lichte balseming is het mogelijk om de overledene langer op te baren en is er dus meer tijd om afscheid te nemen. Wanneer lichte balseming wordt toegepast is het niet nodig om het lichaam van de overledene te koelen.

Wanneer is opbaring niet mogelijk?

Het is niet mogelijk een overledene op te baren wanneer het volgende voorkomt:

  • Principiële redenen van de overledene. Wanneer een overledene niet opgebaard wilt worden, blijft hij/zij de dagen tot de uitvaart in een mortuarium van de uitvaartondernemer. Daarom is het altijd raadzaam om uw wensen voor de dood aan te geven bij familie of vrienden. Ook is het mogelijk om dit vooraf vast te leggen in uw wensenlijst.

  • Wanneer een overledene het lichaam ter beschikking stelt voor de wetenschap.

Verzorging overledene

Voordat een overledene opgebaard wordt, is het mogelijk om het lichaam van de overledene te verzorgen. Voor sommige mensen biedt het namelijk troost om de overledene te verzorgen, wassen en aan te kleden. Verzorgen kan op meerdere manieren. De meest voorkomende manieren zijn wassen, scheren en het aankleden van de overledene. Bij het wassen van de overledene kan er gekozen worden om alleen het gezicht of bovenlichaam te wassen, met of zonder zeep. Ook is het mogelijk om ook het onderlichaam te wassen. Bij mannen is het daarnaast een optie om gezichtshaar weg te halen door dit te scheren. Vervolgens wordt de overledene aangekleed. De nabestaanden kiezen welke kleding de overledene aandoet. Als de overledene een bril droeg, kunt u ervoor kiezen om deze ook op te zetten tijdens het afscheid. De overledene mag niet met de bril op gecremeerd worden.

De keuze om de verzorging zelf te doen is geheel aan de nabestaanden, u krijgt alle vrijheid. Als u het liever niet zelf doet, nemen onze medewerkers het van u over.

Rituele bewassingen voor religies

Elke religie heeft zijn eigen gebruiken en rituelen die bij de dood horen. Voor een religieuze uitvaart waarbij een rituele bewassing gebruikelijk is, raden onze uitvaartverzorgers wasruimtes aan die voldoen aan alle eisen. Ze hebben ruime ervaring met rituelen uit verschillende religies en helpen u graag de juiste locatie te vinden.

Condoleance

Als de overledene thuis ligt opgebaard, is het mogelijk om belangstellenden thuis uitnodigen voor rouw-/condoleancebezoek. Uiteraard is er ook in het uitvaartcentrum gelegenheid tot condoleren. Vaak wordt hiervoor, voorafgaand aan de uitvaartplechtigheid, een condoleance avond gehouden in het uitvaartcentrum.


Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem contact met ons op:

040-232 21 22
Ma t/m vrj: 8.00 - 17.00 uur.

Uitvaartwensen vastleggen op papier

Checklist bij overlijden

  • Bel direct de huisarts
  • Bel Yarden 0800 8192
  • Overlijden tijdens een buitenlandse reis: bel de reisverzekeraar
  • Bij overlijden door een ongeval: bel de verzekeraar
  • Stel familieleden en vrienden op de hoogte