“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Lichte balseming (thanatopraxie)

Lichte balseming, ook wel thanatopraxie genoemd, zorgt ervoor dat de lichaamsconditie van uw dierbare tot ongeveer 10 dagen goed blijft. Hierdoor kan uw dierbare eenvoudig - ook thuis - zonder koelapparatuur opgebaard worden. Omdat het vaak lijkt alsof de overledene slaapt wordt het als ‘minder eng’ ervaren. Dit kan u en uw naasten helpen bij het afscheid nemen.

Waarom zou u licht balsemen na overlijden?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor lichte balseming, bijvoorbeeld om de uitvaart uit te stellen. Als de overledene licht gebalsemd is, kan hij of zij langer worden opgebaard en is er meer tijd om afscheid te nemen. Een ander voordeel is dat er bij een thuisopbaring geen koeling nodig is. De overledene voelt ook niet stijf aan.

Eventuele blauwe plekken verdwijnen en de overledene krijgt zijn eigen natuurlijke kleur terug dankzij de behandeling. Dat draagt bij aan een waardig afscheid en is mogelijk belangrijk voor uw persoonlijke rouwproces. De laatste keer dat u een overledene ziet blijft vaak in uw herinnering staan.

Kan iedereen thanatopraxie uitvoeren?

Nee. Het is specialistisch werk dat heel secuur moet worden uitgevoerd. Er is specifieke kennis over het menselijk lichaam voor nodig, en veel praktijktraining. Alleen gediplomeerde thanatopracteurs kunnen deze behandeling verrichten. Vanzelfsprekend werkt Yarden alleen met gediplomeerde professionals. De lichte vorm van balsemenen wordt vaak in een yardenhuis of uitvaartcentrum uitgevoerd.

Is thanatopraxie hetzelfde als balsemen?

Nee, het is niet hetzelfde. In beide gevallen wordt het lichaam van de overledene zodanig behandeld dat het langer mooi blijft en er langer opgebaard kan worden. Omdat thanatopraxie een lichte vorm van balsemen is, blijft het lichaam er maximaal 10 dagen goed uitzien. Bij een volledig gebalsemde overledene duurt dit veel langer.

Hoeveel kost lichte balseming?

De kosten van een lichte balseming zijn ongeveer gelijk aan de kosten die in rekening gebracht worden bij een thuisopbaring of bij een opbaring in het uitvaartcentrum van Yarden. Voor een exact bedrag kunt u contact opnemen met uw uitvaartverzorger.

Licht balsemen: betekenis en werking

Wanneer iemand overlijdt, gaat het lichaam zich ontbinden. Met lichte balseming (thanatopraxie) wordt ervoor gezorgd dat het proces van de ontbinding uitgesteld wordt met maximaal 10 dagen. Dit is mogelijk door een conserverende vloeistof in het vaatstelsel van de overledene in te brengen. Door deze vloeistof blijft het vochtgehalte op peil en behoudt het lichaam zijn natuurlijke kleur. Ook wordt het gezicht niet smaller of ziet u andere tekenen van ontbinding. Lichte balseming gebeurt in een yardenhuis of uitvaartcentrum. De totale behandeling duurt ongeveer 2-3 uur.

Heeft u vragen? Mogelijk vind u het antwoord hierop hieronder. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan gerust contact op met uw uitvaartverzorger. Hij/zij helpt u graag.

Vragen en antwoorden

1. Wat is het verschil tussen lichte balseming (thanatopraxie) en balsemen?

De techniek die bij lichte balseming en balsemen wordt gebruikt is hetzelfde. Het verschil zit in de lagere concentratie conserverende vloeistof bij lichte balseming. Hierdoor breekt het lichaam de vloeistof in de loop van de dagen af waardoor het natuurlijke ontbindingsproces weer op gang komt. In Nederland mogen alleen leden van het Koninklijk Huis worden gebalsemd.

2. Wat zijn de voordelen van lichte balseming (thanatopraxie)?

  • De overledene hoeft niet gekoeld te worden. U kunt rustig afscheid nemen in een warme kamer;
  • Het lichaam voelt hierdoor ook niet koud aan maar neemt de temperatuur van de omgeving aan;
  • Door de behandeling verdwijnt de lijkstijfheid en deze komt meestal niet meer terug;
  • De overledene ziet er beter uit dan bij opbaring met koeling: ingevallen wangen en gelaat krijgen vaak weer hun natuurlijke vorm na de behandeling;
  • Het lichaam krijgt haar natuurlijke kleur terug.

3. Mag ik aanwezig zijn bij de lichte balseming?

Nee, u kunt wel bij het verzorgen aanwezig zijn.

4. Hoe werkt lichte balseming?

Lichte balseming gebeurt in het yardenhuis of uitvaartcentrum. De totale behandeling duurt ongeveer 2-3 uur.  Het proces is als volgt: Er wordt een conserverende vloeistof het lichaam ingespoten om de ontbinding tijdelijk stil te leggen/ te vertragen. Tijdens het injecteren wordt het lichaam gemasseerd totdat de vloeistof zich goed verspreid heeft.

5. Hoe lang blijft het lichaam goed?

Er is geen garantie te geven hoe lang het lichaam precies in goede staat blijft. Onze ervaring leert dat de conditie van het lichaam tot ongeveer 10 dagen nagenoeg goed blijft. Hierna komt het ontbindingsproces weer op gang. Het lichaam gaat in ieder geval veel minder snel achteruit in vergelijking met een standaard opbaring met koeling.

6.Wat kost lichte balseming (thanatopraxie)?

De kosten van een lichte balseming zijn ongeveer gelijk aan de kosten die in rekening gebracht worden bij een thuisopbaring of bij opbaring in het uitvaartcentrum van Yarden.

7. Is lichte balseming schadelijk voor het milieu?

De vloeistoffen die gebruikt worden zijn, gezien de lage concentratie de gebruikt wordt, volledig biologisch afbreekbaar. Ze zijn dus niet milieubelastend.

8. Mag iemand die licht gebalsemd is op een natuurbegraafplaats begraven worden?

Ja, dit mag als de gebruikte holtevloeistof formaldehyde-vrij is. De holtevloeistof is de vloeistof die als laatste in de borst- en buikholte wordt ingebracht om de organen te conserveren.

9. Waar komt de naam thanatopraxie vandaan?

De naam is afgeleid van de Griekse woorden voor de dood, (thanatos) en voor handeling, (praxis).

10. Mag iedere (uitvaart)verzorger de behandeling doen?

Nee, zeker niet. De behandeling wordt door een daarvoor opgeleide thanatopracteur uitgevoerd. Maak kennis met Sandra Hoeve en Bjorn Koning ter Heege, thanatopracteurs bij Yarden.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Goed overleg met de uitvaartconsulent

Een uitvaart regelen

Bij het regelen van een afscheid van een overleden dierbare komt er veel op u af.

De professionele uitvaartverzorgers van Yarden bij u in de buurt nemen u graag zorg uit handen.

Meer over de uitvaart regelen