“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Rouwboeketten, bloemstukken of bloemen

Bloemen zijn vaak aanwezig bij een uitvaart of bij een begrafenis. Dit komt doordat bloemen een persoonlijke en warme indruk achterlaten. Daarnaast is het een mooie manier om uw medeleven te betuigen. Natuurlijk hoeft u niet altijd bloemen mee te nemen naar een uitvaart of begrafenis, maar dit wordt wel vaak gedaan. Er kunnen bloemen gegeven worden aan de nabestaanden, maar ook kan men bloemen meenemen voor op de kist van de overledene.

Welke bloemen geeft u wanneer?

Er zitten veel verschillen tussen bloemen en het moment wanneer u ze geeft. Staat een persoon namelijk erg dicht bij u, en wilt u iets speciaals doen, dan kan er gedacht worden aan een rouwboeket of rouwkrans. Maar ook wanneer een overledene minder dicht bij u stond maar u wilt wel uw medeleven betuigen, kan een kleine bloem al een groot gebaar zijn. Kijk voor meer informatie bij bloemen bestellen.

Een rouwboeket voor een naaste

Wanneer een naaste, die dicht bij u stond, overleden is, wordt er vaak een rouwboeket of rouwkrans gemaakt en op de kist gelegd. Deze rouwboeketten krijgen een prominente plek op de kist omdat deze vaak van mensen afkomstig zijn die veel met de overledene hebben gehad. Maar denk ook aan een voetbalteam, die gezamenlijk een rouwboeket kan leggen. Let op: wilt u graag een rouwboeket bestellen? Doe dit dan een aantal dagen voor de uitvaart en licht de uitvaartverzorger in.

Een bloemstuk voor de nabestaanden

Wanneer een bekende is overleden betuigen we graag onze steun en medeleven aan de nabestaanden. Dit kan door het opsturen van een bosje bloemen naar de nabestaanden. Natuurlijk kunt u de bloemen ook zelf afgeven. Wilt u een persoonlijke boodschap meesturen? Schrijf dan een kaartje aan de overledene of de nabestaanden.

Bloem(en) voor de overledene

Vaak worden er kleine bloemen meegenomen naar de begrafenis of crematie. De bloem(en) worden dan neergelegd op de kist van de overledene. Bekijk van te voren de rouwkaart. Soms staat daar op vermeld wat de favoriete bloem was van de overledene. Zo weet u welke bloem u mee kunt nemen naar de uitvaart.

Rode rozen

Betekenis van bloemen

Er zijn erg veel bloemen met ieder een eigen betekenis. Zo staat een rode roos voor liefde en heeft een aronskelk zich in de loop der tijd ontwikkeld als de bloem die symbool staat voor rouw. Zo zijn er talloze bloemen met hun eigen betekenis. Twijfelt u nog over welke bloemen u wilt meenemen naar een begrafenis of uitvaart of wilt meegeven aan de nabestaanden? Bekijk dan hier welke bloemsoorten geschikt zijn voor een uitvaart, wat de kleuren betekenen en waar ze voor staan.

Anjer

De Anjer wordt ook wel de nagelbloem genoemd. De Anjer staat symbool voor Christus, gezien het ‘nagels aan het kruis’ betekent. De anjer is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Vaak wordt er gekozen voor wit, rood of roze.

Amaryllis

Amaryllis betekent betoverende schoonheid. Ook betekent het ‘stralen, flonkeren en twinkelen’. De Amaryllis is een prachtige bloem die geschikt is om te laten bezorgen bij nabestaanden, of om op uw eigen uitvaart tentoon te stellen.

Aronskelk

De aronskelk heeft als Christelijk symbool “de heilige maagd Maria”. De aronskelk is een witte bloem die recht omhoog naar de hemel wijst. U ziet de aronskelk dan ook vaak terug in rouwboeketten, kransen en bloemstukken. Ook staat deze bloem symbool voor rouw.

Chrysant

De chrysant staat symbool voor een aantal dingen. Voor vriendschap, de herfst en in Japan zelfs voor onsterfelijkheid. Chrysanten worden veel verwerkt in rouwboeketten.

Lelie

Een lelie is een prachtige bloem die symbool staat voor de lente. Over het algemeen staat de lelie voor reinheid en vrouwelijkheid. Met de lelie zal er altijd iemand in uw gedachte blijven. Lelies worden verwerkt in rouwboeketten maar ook kunt u een lelie op de kist van de overledene leggen.

Orchidee

Een orchidee is vaak een paarse, roze of witte bloem. Al vroeg in de oudheid kreeg de orchidee al een naam: de vruchtbaarheidsplant. Later heeft de orchidee meerdere symbolen gekregen: elegantie, vrouwelijkheid en verbondenheid. Een orchidee komt het best tot zijn recht wanneer zij samen met andere orchideeën recht overeind staan in een pot.

Roos

Een roos wordt misschien wel het vaakste gelegd op een graf of op de kist van een overledene. De roos kennen we voornamelijk in het rood, wat de kleur van de liefde betekent. Maar rozen zijn er in allerlei kleuren. Elke kleur heeft een eigen betekenis bij de roos. Kijk daarom eens bij de kleuren betekenissen.

Tulp

Een tulp kent elke Nederlander wel. De tulp staat daarom ook niet voor niets symbool voor Nederland. Het betekent ook “ik bid voor u”. Een rode tulp staat voor liefde en de gele tulp staat voor blijdschap.

Viooltje

Een viooltje is een prachtige, paarsblauwe bloem. Het viooltje staat symbool voor het voorjaar, door zijn frisse en mooie kleur. Verschillende geloofsovertuigingen geven een eigen symboliek voor het viooltje. Zo staat het viooltje binnen het Christendom voor Maria (zuiverheid en zedigheid) en binnen de Griekse mythologie wordt het in verband gebracht met het jonge, nieuwe leven (voorjaar).

Roze rozen bloemen

Paarse Aronskelk bloem

Oranje anjer bloem

De kleuren van rouwbloemen

In de loop der jaren hebben de kleuren van bloemen ook een betekenis gekregen. Een bekende kleur is bijvoorbeeld rood (liefde). Er zijn veel betekenissen voor de kleuren van bloemen. Ze staan hier op een rijtje:

Betekenis kleuren van bloemen
Rode bloemen
Rode bloemen staan voor liefde, hartstocht, verleiding en moed.
Witte bloemen
Witte bloemen staan voor reinheid, maagdelijkheid, puurheid, onschuld, stilte, ongereptheid en rouw.
Roze bloemen
Roze bloemen staan voor romantiek, zachtheid, liefheid, tederheid, blijdschap, onschuldig en ingetogen.
Gele bloemen
Gele bloemen staan voor energie, groei, kracht, voorjaar, vrolijkheid, licht.
Paarse bloemen
Paarse bloemen staan voor spiritualiteit, inspiratie, originaliteit, inventiviteit en passie.
Oranje bloemen
Oranje bloemen staan voor vitaliteit, sportiviteit, optimisme, kracht, plezier, extravert en warmte.
Blauwe bloemen
Blauwe bloemen staan voor oprechtheid, trouw, oneindigheid, goddelijkheid en rust.

Uitvaart bloemen bestellen

Onze uitvaartverzorgers hebben een inspirerend bloemenboek en helpen u graag met uitzoeken en bestellen. Zelf een stuk samenstellen bij de bloemist kan natuurlijk ook.

Bloem ideeën voor op een uitvaart

Met bloemen legt u bijzondere accenten. In kleur, maar ook op momenten tijdens de uitvaart. Voorbeelden zijn:

  • een rieten mand met bloemetjes, om uit te strooien op het graf
  • een kistbedekkende klimop met bloemen
  • een roos voor alle belangstellenden om op de kist te leggen
  • een krans met een lint waarop namen of een boodschap staat
  • een zelfgemaakt boeker met snoepjes, met groenten uit de moestuin of in de vorm van het logo van de sportclub

Bloemen voor uw eigen uitvaart

Met bloemen maakt u het afscheid nog persoonlijker. Bloemen in uw lievelingskleur, boeketten van bloemen uit de tuin, maar ook het breekbare wit van een grote bos lelies, een krans vol rode rozen of manden met kleine margrietjes zorgen voor een liefdevolle, persoonlijke glans. Wilt u zelf bepalen welke bloemen er op uw begrafenis of crematie komen? Leg in uw uitvaartwensen vast welke bloemen u mooi vindt.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Goed overleg met de uitvaartconsulent

Een uitvaart regelen

Bij het regelen van een afscheid van een overleden dierbare komt er veel op u af.

De professionele uitvaartverzorgers van Yarden bij u in de buurt nemen u graag zorg uit handen.

Meer over de uitvaart regelen