Rouwkaart en rouwadvertentie
Bij het regelen van een uitvaart of begrafenis hoort ook de kennisgeving van het overlijden aan familie, vrienden en kennissen. Vaak gebeurt dit via rouwdrukwerk, zoals rouwkaarten en/of een advertentie in de krant.
Rouwkaarten
Een rouwkaart (of rouwbrief) is een schriftelijke kennisgeving van het overlijden van een persoon, aan familie, vrienden en kennissen (collega’s, zakenrelaties). De rouwkaarten worden zo snel mogelijk na het overlijden verstuurd. Onze uitvaartverzorger helpt u daarbij. Hij of zij helpt u met de rouwkaart tekst en brengt enveloppen mee, zodat u die meteen kunt schrijven. Speciale (Yarden) rouwzegels zorgen ervoor dat de post met voorrang behandeld wordt.
Rouwkaart maken
Iedere rouwkaart is uniek. Er bestaan veel ontwerpen en opdrukken, maar met bijvoorbeeld een rouwgedicht of persoonlijke tekst maakt u de rouwkaart persoonlijk. U kunt ook een eigen afbeelding gebruiken, zoals een foto of tekening die past bij de overledene. Daarnaast is het volgende mogelijk:
- een gedichtje of songtekst toevoegen;
- een kleur voor de tekst kiezen;
- een persoonlijke tekst schrijven;
- de roepnaam gebruiken, of juist de hele naam voluit
Er is veel mogelijk in de opmaak en opbouw van de rouwbrief rouwkaart. Misschien heeft u al een duidelijk idee, anders geven we u graag suggesties. We laten u graag onze catalogus zien. Voor een keuze uit bestaande ontwerpen of alleen ter inspiratie. Neem contact met ons op voor een afspraak.
Rouwkaart indeling (opmaak)
De indeling van rouwbrieven is doorgaans redelijk traditioneel. Vaak worden ze gedrukt op wit papier met een gekleurd kader of gekleurde rand en komen de volgende elementen in elk geval aan bod:
- tekst of gedicht;
- de kennisgeving van het overlijden;
- naam van de overledene en eventueel toevoeging 'echtgenoot/echtgenote van...';
- geboortedatum (of leeftijd) en sterfdatum;
- namen van familieleden en eventueel correspondentieadres;
- informatie over opbaring, condoleance en uitvaartplechtigheid
- soms toevoegingen zoals 'liever geen bloemen'of 'uitvaart in besloten kring'.
De indeling en inhoud van de rouwkaart is niet gebonden aan regels. U mag gerust afwijken van het 'traditionele' en een geheel eigen invulling geven aan de rouwkaart.
Persoonlijke tekst
De tekst op de rouwkaart stelt u zelf samen. Een eigen tekst maakt een rouwkaart persoonlijk. Bovenaan de kaart staat vaak een kort regeltje dat van toepassing is op de overledene. Zoals ‘Eindelijk rust’, ‘Zomaar ineens’ of ‘Ik heb een mooi leven gehad’. Denk verder aan religieuze teksten, psalmen en gezangen, speciale teksten bij een overlijden na een ziekbed of na zelfdoding en zelfs teksten met een vleugje humor. Alles is mogelijk, als het past bij de overledene. De uitvaartverzorger helpt u bij het opstellen van een passende tekst.
Rouwadvertentie
Een rouwbericht in de krant is een bredere kennisgeving aan het overlijden van een dierbare. Hiermee bereikt u in een keer heel veel mensen. Mensen die misschien niet tot de directe vriendenkring behoren, maar van wie het wel belangrijk is dat ze op de hoogte zijn. De rouwadvertentie kan heeft tevens de mogelijkheid een aankondiging te geven zijn voor het tijdstip en de locatie van de uitvaart.
Rouwadvertentie maken
Kies een tekst uit het voorbeeldenboek van de uitvaartverzorger en personaliseer deze. Een geheel eigen tekst, of een citaat uit een boek of muziekstuk, maakt de rouwadvertentie nog persoonlijker.
Voor de rouwadvertentie is het ook mogelijk om dezelfde tekst te gebruiken als in de rouwkaart. We adviseren u echter om geen volledig adres van de overledene of nabestaande(n) te plaatsen, in verband met mogelijk bezoek van inbrekers op dat adres.
Rouwbericht op social media
Tegenwoordig wordt de kennisgeving van een uitvaart of begrafenis ook via social media gedaan. Naasten van de overledene kunnen een bericht plaatsen waardoor de kenniskring van de overledene ingelicht worden. Hiermee bereikt u gemakkelijk en gratis heel veel mensen. Het beste is dan om toegang te hebben tot het account van de overledene. Informatie hierover, leest u op 'afscheid via social media'. Hoe u toegang krijgt tot een social media account na overlijden leest u op 'memori'.

Heeft u vragen?
Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Een uitvaart regelen
Bij het regelen van een afscheid van een overleden dierbare komt er veel op u af.
De professionele uitvaartverzorgers van Yarden bij u in de buurt nemen u graag zorg uit handen.