“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Een tastbare herinnering

Wat kunt u na de crematie doen met de as van uw overleden dierbare? Er zijn verschillende manier om de as uit te strooien. Maar ook kunt u deze als tastbare herinnering bewaren in een nagedachtenisvorm. Bijvoorbeeld in een mooie sierurn die u ergens een bijzondere plaats kunt geven. Of in een sieraad, waarin u een kleine hoeveelheid as altijd dichtbij u kunt dragen.

Een passend afscheid helpt bij het rouwproces. Dit geldt voor de uitvaart, maar ook voor de nagedachtenisvorm die u kiest. Uw overleden dierbare zal altijd in uw herinnering voortbestaan. Een passende nagedachtenisvorm maakt deze herinnering tastbaar. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een passende nagedachtenisvorm. Een aantal daarvan noemen we hier.

Urnen

De as van de overledene kan worden bewaard in een urn, die handmatig en op ambachtelijke wijze wordt gemaakt, volledig op maat en van materiaal naar keuze. De urn kunt u bijvoorbeeld thuis plaatsen of bijzetten in een urnenmuur.

Een sieraad

Een deel van de as van de overledene kan worden verwerkt in een sieraad. Dit is een herinnering die u iedere dag bij u kunt dragen. In principe kan de as in alle mogelijke sieraden worden verwerkt. Bijvoorbeeld in ringen, hangers voor een ketting, armbanden, manchetknopen of bedeltjes. U heeft een ruime keuze in vorm en kleur van het sieraad. Daarnaast kunt u het volledig op maat laten maken. Tegenwoordig is er steeds meer vraag naar sieraden met daarin een beetje as.

Asbeelden

Een asbeeld is een sculptuur ontworpen door een kunstenaar of kunstenares. De as wordt verwerkt in de holle sokkel van het sculptuur. Er is dus geen directe verwijzing naar de overledene. De asbeelden vormen daardoor een decoratief en subtiel alternatief voor wie een urn minder gepast vindt. Elk asbeeld is een kunstwerk op zich. Er is een brede keuze aan vormen en kleuren. Sommige sculpturen symboliseren de verbondenheid met de overledene.

Glas

Voor een bijzondere en originele manier om uw dierbare te gedenken kunt u ook een kiezen voor een glasobject. Hierin wordt dan de as verwerkt. Ieder glasobject vormt de glasblazer ambachtelijk. Hij vormt een bol van de hete glasmassa en verwerkt daarin de as.

U kunt kiezen voor een glasobject of een glazen urn. Dit kunt u in vrijwel in iedere vorm en kleur laten uitvoeren. Dat geeft deze nagedachtenisvorm een heel persoonlijk accent. Als u wilt kunt u er ook een inscriptie in laten verwerken.

Gedenkstenen of -plaatjes

Wordt de as ergens anders verstrooid? Dan wilt u misschien toch een plek om te gedenken. In dat geval kunt u een gedenksteen of -plaatje in een van onze parken laten plaatsen. Zo'n plaatje bevestigen we bijvoorbeeld op een zwerfkei of op een wand op het terrein.

Herinneringsbankje


Het is ook mogelijk om een bankje te 'adopteren'. Op het bankje, bijvoorbeeld in een park of bos, wordt een plaatje bevestigd met daarop de naam van uw overleden dierbare. Op die manier heeft u een 'eigen plek' om uw geliefde te herdenken. Meer informatie over zo'n herinneringsbankje vindt u bijvoorbeeld op de website van Staatsbosbeheer.

Contact of vragen?

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Of heeft u zelf een idee? Voor een compleet overzicht en persoonlijk advies kunt u terecht bij uw uitvaartlocatie. Daar helpen ze u graag bij uw keuze.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Spiritueel afscheid in de natuur

Inspiratie voor een mooi afscheid

Inspiratie opdoen voor uw uitvaart? Lees meer over bijzondere uitvaarten die we hebben georganiseerd, persoonlijke uitvaartthema's en rouwrituelen.

Lees meer