"Zo fijn dat we konden terugvallen


op een uitvaartverzorger die echt met ons meedacht"

"Zo fijn dat we konden terugvallen


op een uitvaartverzorger die echt met ons meedacht"

Rouwgedichten

Gedichten bij overlijden kunnen een mooie manier zijn om iets te zeggen over de overleden persoon die u een warm hart toedraagt. Het kan nabestaanden steun bieden in het rouwproces, bijvoorbeeld omdat het gedicht een directe herinnering aan hun dierbare oproept. Rouwgedichten kunnen worden voorgedragen tijdens de uitvaartplechtigheid, maar ook op een rouwkaart worden gepubliceerd.

Passende gedichten bij overlijden

Het kiezen van een passend gedicht bij overlijden van een dierbare is niet altijd een eenvoudige opgave. Misschien wel als u weet wie de favoriete dichter was van de overledene en een passend rouwgedicht kunt kiezen uit het oeuvre van deze dichter. Het kan ook zijn dat u zelfs het favoriete gedicht van de overledene kent.

 Is dit niet het geval, dan wordt het al lastiger een passende keuze te maken uit de grote hoeveelheid rouwgedichten. Vooral omdat we met gedichten bij overlijden iets persoonlijks willen zeggen over de overledene, of over de leegte die hij/zij achterlaat. Wat is nu dat ene, zoveel zeggende gedicht dat past bij deze geliefde persoon?

Rouwgedicht kiezen

Heeft u niet direct hét favoriete gedicht van de overledene voorhanden? Dan kunt u natuurlijk op internet terecht voor inspiratie. Gedichten bij overlijden zijn er meer dan genoeg te vinden, het world wide web staat vol rouwgedichten. U kunt uw zoekopdracht bijvoorbeeld verfijnen op thema, zoals ‘vroeg verlies’, ‘missen’, ‘ziekte’ of ‘overlijden vader’.

Gedicht schrijven

Natuurlijk kunt u ook zelf een rouwgedicht schrijven voor uw overleden dierbare. De inspiratie die u op het internet heeft gevonden, kan daarbij helpen. Of schrijf rechtstreeks vanuit het gevoel en giet het later pas samen in een ‘rijm’. Overigens hoeft een gedicht bij overlijden niet per definitie precies rijmend te zijn. Soms gaat het vooral over ritme en gevoel. Het gedicht kan gaan over afscheid en verdriet, maar ook juist over de vreugde van de herinnering die de overledene achterlaat.

Songtekst als rouwgedicht

Om uw gevoelens over een geliefd persoon passend te verwoorden, kan ook een songtekst uitkomst bieden. Een tekst uit de favoriete muziek van de overledene bijvoorbeeld, of een tekst die heel erg aansluit bij zijn of haar leven. Songteksten (of stukjes daaruit) kunnen ook prima worden gebruikt als alternatief voor gedichten bij overlijden. Bekijk voor inspiratie de Top 20 uitvaartmuziek.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Stel ze gerust aan onze virtuele assistent of kijk bij onze veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Goed overleg met de uitvaartconsulent

Een uitvaart regelen

Als u de zware taak heeft om het afscheid van een overleden dierbare te regelen komt er veel op u af.

De professionele uitvaartverzorgers van Yarden bij u in de buurt nemen u graag zorg uit handen.

Meer over de uitvaart regelen