"Zo fijn dat we konden terugvallen


op een uitvaartverzorger die echt met ons meedacht"

"Zo fijn dat we konden terugvallen


op een uitvaartverzorger die echt met ons meedacht"

Lichte balseming (thanatopraxie)

Door de nieuwe Wet op de lijkbezorging mag de periode tussen overlijden en uitvaart tegenwoordig maximaal zes werkdagen zijn. Daarnaast is lichte balseming van overledenen toegestaan. Maar wat houdt dat laatste nu precies in?

Waarom zou u voor lichte balseming kiezen?

Nabestaanden kiezen om verschillende redenen voor thanatopraxie. Bijvoorbeeld om de uitvaart uit te stellen. Als de overledene licht gebalsemd is, kan hij of zij langer worden opgebaard en is er dus meer tijd om afscheid te nemen. Een ander voordeel is dat er bij een thuisopbaring geen koeling nodig is, en dus geen storende koelingsmotor. De overledene voelt ook niet koud en stijf aan.

Daarnaast verdwijnen eventuele blauwe plekken en krijgt de overledene zijn eigen natuurlijke kleur terug dankzij de behandeling. Dat draagt bij aan een waardig afscheid en kan belangrijk zijn voor het persoonlijke rouwproces, want de laatste blik op een overledene wordt vaak in de herinnering van nabestaanden geëtst.

Is levensecht echt beter?

Eén van de gevolgen van deze lichte balseming kun je zowel positief als negatief uitleggen. Het lichaam van de overledene blijft langer mooi, bijna levensecht. Dit helpt mooie herinneringen in stand te houden. Maar doordat iemand er zo levensecht uitziet, is het soms moeilijker te accepteren dat die persoon er echt niet meer is. Bespreek met de uitvaartverzorger wat dit voor u betekent en kies daarna of u de lichte balseming wilt toepassen.

Kan iedereen thanatopraxie uitvoeren?

Nee. Het is specialistisch werk dat heel secuur moet worden uitgevoerd. Er is specifieke kennis over het menselijk lichaam voor nodig, en veel praktijktraining. Daarom mogen alleen gediplomeerde thanatopracteurs deze behandeling verrichten. Vanzelfsprekend werkt Yarden alleen met gediplomeerde professionals. De lichte vorm van balseming kan in een uitvaartcentrum worden toegepast.

Het balsemen van overledenen bestond toch al?

Ja, maar alleen voor leden van het Koninklijk Huis en in uitzonderlijke gevallen. Nu kan iedereen voor deze lichte balseming kiezen.

Is thanatopraxie hetzelfde als balsemen?

Nee, het is niet hetzelfde. In beide gevallen wordt het lichaam van de overledene zodanig behandeld dat het langer mooi blijft en dus langer opgebaard kan worden. Maar omdat thanatopraxie een lichte vorm van balsemen is, blijft het lichaam er maximaal tien dagen goed uitzien. Bij een volledig gebalsemde overledene duurt dit veel langer.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Stel ze gerust aan onze virtuele assistent of kijk bij onze veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Goed overleg met de uitvaartconsulent

Een uitvaart regelen

Bij het regelen van een afscheid van een overleden dierbare komt er veel op u af.

De professionele uitvaartverzorgers van Yarden bij u in de buurt nemen u graag zorg uit handen.

Meer over de uitvaart regelen