"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid ├ęcht persoonlijk te maken"

"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid ├ęcht persoonlijk te maken"

Begrafenis

Bij een begrafenis wordt de overledene in een grafkist begraven. De gedachte dat het lichaam nog steeds ergens is, biedt vaak troost aan naasten. Of u voor een begrafenis of crematie kiest, hangt af van uw persoonlijke wensen en overtuiging. Yarden verzorgt uw uitvaart op elke Nederlandse begraafplaats. Zelfs wanneer de begraafplaats niet bij Yarden behoort, verzorgen wij hier graag uw uitvaart.

Wat gebeurt er bij een begrafenis?

Begraven is een uitvaartvorm waarbij u voor de laatste keer afscheid neemt, voordat uw dierbare in het graf wordt geplaatst. Elke begrafenis is uniek. De persoonlijke voorkeuren van de overledene en nabestaanden zijn hierbij leidend. In Nederland geldt wel een aantal algemene richtlijnen voor begraven:

 • de begrafenis begint met een plechtigheid, bijvoorbeeld in een kerk of aula;
 • daarna begeleiden nabestaanden (of professionele dragers) de kist naar het graf;
 • bij het graf is er gelegenheid voor een rouwritueel, slotwoord of zang;
 • de kist daalt in het graf, tot het maaiveld of wordt op het graf gezet;
 • er is gelegenheid een laatste groet te brengen, bijvoorbeeld met een schepje zand op de kist of een deken van bloemen.

Begrafeniskosten zijn afhankelijk van het soort graf, het gekozen grafkist, het aantal belangstellenden en hoe u de condoleance inricht. Deze kosten van een begrafenis verschillen dan ook sterk. Bereken met de Yarden uitvaartcalculator een indicatie van uw begrafeniskosten.

Graven bij Yarden Beukenhof Schiedam

De keuze voor het graf

Er zijn verschillende soorten graven op een begraafplaats. U kunt kiezen voor een algemeen graf of een particulier graf. Bij een particulier graf heeft u meer keuzemogelijkheden wat betreft het graf.

Voor Islamitische uitvaarten of Joodse begrafenissen zijn op veel begraafplaatsen aparte gedeelten beschikbaar. Onze uitvaartverzorgers helpen u graag bij het bespreken van de verschillende mogelijkheden.

Algemeen graf

Voor een algemeen gelden de volgende richtlijnen:

 • de beheerder van de begraafplaats wijst een graf toe;
 • u huurt een graf voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 15 jaar;
 • het graf biedt vaak ruimte aan 3 personen;
 • een algemeen graf biedt meestal geen mogelijkheid tot het bijzetten van een urn.

Particulier graf

Voor een particulier graf gelden de volgende richtlijnen:

 • de familie kiest zelf een graf uit;
 • het graf blijft voor 20, 30 of 40 jaar in de familie en het grafrecht kan steeds worden verlengd;
 • in een particulier graf is het bijzetten van urnen mogelijk;
 • de familie bepaalt welke overledenen in het graf komen;
 • de familie kan een particulier graf in sommige gevallen nu al reserveren.

Natuurgraf

Wat uit de natuur komt, gaat terug naar de natuur. Dat is het idee achter een natuurbegraafplaats. Alleen duurzame materialen worden gebruikt, zoals een biologisch afbreekbare grafkist. Er zijn verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland, zoals de Natuurbegraafplaats IJsselhof in Gouda.

Zandgraf 

Op begraafplaatsen liggen meestal graven in het zand. Reden hiervoor is dat zand het beste is voor de ontbinding van het lichaam. Een zandgraf heeft geen verstevigde wanden. Uitvaartkisten liggen bij een zandgraf in het zand.

Keldergraf 

Keldergraven hebben gemetselde of betonnen zijwanden, bodem en afdekzerk. Uitvaartkisten liggen in een afgesloten ruimte, niet in het zand. Een keldergraf is duurder dan een zandgraf.

Een begrafenis regelen?

Voor een begrafenis moet in korte tijd veel worden geregeld. Meestal zit er ongeveer een week tussen het overlijden en de begrafenis. Het is prettig wanneer u in deze moeilijke periode weet dat de uitvaartverzorgers van Yarden u bijstaan. Zij helpen u graag bij het regelen van de uitvaart. Zo kunt u zich focussen op de persoonlijke wensen. Raadpleeg de checklist bij overlijden voor meer informatie.


Chat Pratenoververlies.nl

Elke dag van 16.00-22.00 uur

CHAT PRATEN OVER VERLIES

We zoeken nog enthousiaste vrijwilligers

WORD VRIJWILLIGER

Uitvaartwensen vastleggen op papier

Uw uitvaart

Een goed afscheid helpt je verder. Dat geldt ook voor uw nabestaanden als ze afscheid van u moeten nemen. Heeft u wel eens nagedacht over uw eigen uitvaartwensen?

Lees meer