"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

Begraven en de mogelijkheden

Als u ervoor kiest om na uw overlijden begraven te worden, dan is de volgende vraag: waar wilt u begraven worden? Dit kan zijn in een nieuw graf op een begraafplaats in uw omgeving, of in een bestaand of gereserveerd graf. Bijvoorbeeld een familiegraf. Yarden heeft prachtige begraafplaatsen door heel Nederland, waar u begraven kan worden.

Op zoek naar een mooie laatste rustplaats bij u in de omgeving? U vindt alle Yarden begraafplaatsen in de locatiezoeker.

Zoek een begraafplaats

Verschillende graven

Mensen kiezen vooral voor een begrafenis vanwege de tastbare gedenkplek die nog lang blijft. Dit kan nabestaanden troost bieden. Ook religie kan een rol spelen bij deze keuze. U kunt kiezen voor de prettige sfeer van een bepaalde begraafplaats in uw omgeving, of voor een plek waar een of meer familieleden begraven liggen. Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt aangeven waar u begraven wilt worden.

Algemeen graf

In een algemeen graf worden meerdere personen (2 of 3) begraven die geen familieband met elkaar hebben. De beheerder van de begraafplaats bepaalt wie er in het graf komen te liggen. De wettelijke huurtermijn is 10 jaar. De nabestaanden hebben bij een algemeen graf geen rechten op verlenging van huur. Het graf kan dan worden geruimd.

Familiegraf - particulier graf

Een particulier graf huurt u voor minimaal 10 jaar. Na afloop kunnen de nabestaanden de grafhuurtermijn verlengen. Degene die in het bezit is van de grafrechten (de rechthebbende) beslist wie in het graf begraven mogen worden.

Soorten graven

Er zijn verschillende soorten graven waaruit u kunt kiezen, de mogelijkheden verschillen per locatie. Er is bijvoorbeeld keuze voor een zandgraf of grafkelder, voor bovengronds begraven in een grafmuur of grafheuvel of een graf volgens speciaal cultureel gebruik. Vaak zijn er aparte hofjes voor kinderen en baby’s.

Grafonderhoud

Op de meeste begraafplaatsen is afkoop van het (graf)onderhoud verplicht. Raadpleeg hiervoor het reglement van de begraafplaats waar u begraven wilt worden.

Waar u begraven kan worden

Heeft u al een voorkeur voor een begraafplaats waar u begraven wilt worden? U bent vrijwel geheel vrij in uw keuze van een Nederlandse begraafplaats. Er zijn echter gemeenten die geen nieuwe graven uitgeven aan niet-inwoners van de betreffende gemeente. Informeer hiervoor bij de begraafplaats.

Heeft u nog geen voorkeur en wilt u zich eens rustig oriënteren? Bekijk onze begraafplaatsen. U kunt ook altijd contact opnemen met een van onze uitvaartverzorgers. Zij geven u graag advies.


Chat Pratenoververlies.nl

Elke dag van 16.00-22.00 uur

CHAT PRATEN OVER VERLIES

We zoeken nog enthousiaste vrijwilligers

WORD VRIJWILLIGER

Uitvaartwensen vastleggen op papier

Uw uitvaart

Een goed afscheid helpt je verder. Dat geldt ook voor uw nabestaanden als ze afscheid van u moeten nemen. Heeft u wel eens nagedacht over uw eigen uitvaartwensen?

Lees meer