"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"


De erfenis

Wat gebeurt er met uw bezittingen als u er straks niet meer bent, en stel dat u jonge kinderen achterlaat? Denk nu alvast na over uw erfenis en zet uw beslissingen op papier. Zo geeft u uw nabestaanden veel helderheid en bespaart u ze ellende. U kunt bij de notaris een testament op laten stellen of zelf een codicil schrijven.

Voogdij vastleggen

Het is iets wat de meeste ouders al in een vroeg stadium beslissen: wie zorgt er voor onze kinderen, als wij vroegtijdig komen te overlijden? Met andere woorden: wie wordt de voogd? Als u dit samen met de beoogd voogd heeft besloten, kunt u de voogdij vastleggen in uw testament. Als u dit niet vastlegt, beslist de kantonrechter in overleg met de familie.

Meer informatie over voogdij vindt u bij de Raad van de Kinderbescherming en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Een testament opstellen

Een testament is een officiële akte waarin u vastlegt wat er met uw nalatenschap moet gebeuren, en eventueel hoe uw uitvaart eruit moet komen te zien. Iedereen van 16 jaar en ouder kan een testament laten maken. Deze is pas officieel rechtsgeldig als het is opgesteld door een notaris. Wilt u meer weten over het opstellen van een testament? In testament opstellen, wanneer doe je dat? zet Yarden een aantal belangrijke zaken voor u op een rij.

Een executeur aanwijzen

In het testament kunt u ook de uitvoerder van uw testament benoemen. Dat kan de notaris zijn, de bank, een familielid, vriend of vriendin. Deze executeur regelt de uitvaart en zorgt ervoor dat uw wensen worden uitgevoerd. Als u uw keuze niet officieel vast laat leggen, is deze niet rechtsgeldig.

Een codicil opstellen

Een codicil is een lichte versie van een testament, waarvoor u niet naar de notaris hoeft. U schrijft het zelf met de hand, ondertekent het en voorziet het van een datum. U kunt er persoonlijke zaken mee verdelen, zoals sieraden en meubels. Voor de verdeling van grote bezittingen als een huis, een auto of geld heeft u een testament nodig.


Chat Pratenoververlies.nl

Elke dag van 16.00-22.00 uur

CHAT PRATEN OVER VERLIES

We zoeken nog enthousiaste vrijwilligers

WORD VRIJWILLIGER

Uitvaartwensen vastleggen op papier

Uw uitvaart

Een goed afscheid helpt je verder. Dat geldt ook voor uw nabestaanden als ze afscheid van u moeten nemen. Heeft u wel eens nagedacht over uw eigen uitvaartwensen?

Lees meer