"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

Resomeren

Bij resomeren wordt het lichaam van de overledene op een duurzame manier teruggegeven aan de natuur. Het belangrijkste element hierbij is water. Yarden zet zich in om dit mooie alternatief ook in Nederland mogelijk te maken. Het initiatief sluit goed aan bij het voorstel van D66 in november 2018 om de Wet op de lijkbezorging aan te passen.

Resomeren of bio-cremeren

Resomeren (of bio-cremeren) als nieuwe vorm van lijkbezorging betekent “oplossen in water”. Door middel van een alkalische (basische) vloeistof wordt het lichaam van de overledene onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken. Na afloop van het proces blijft er een volledig steriele, waterige vloeistof en compleet schoon wit poeder over.

Draagvlakonderzoeken naar resomeren

Diverse draagvlakonderzoeken tonen aan dat een grote meerderheid van de inwoners van Nederland vindt dat iedereen vrij moet zijn om te kiezen tussen verschillende uitvaartmethoden, inclusief resomeren.

Yarden pleit dan ook vanuit ideologische motieven en zonder winstoogmerk voor een wetswijziging die deze innovatieve uitvaartvorm mogelijk maakt.

Initiatiefvoorstel D66 aanpassen uitvaartwet

In het initiatiefvoorstel van D66 stelt kamerlid De Boer voor om de Wet op de lijkbezorging aan te passen. De regels zijn volgens de politieke partij hopeloos verouderd. In het voorstel voor de uitvaartwet staat dat nieuwe uitvaartmogelijkheden waaronder resomeren mogelijk moeten zijn.

Geen aarde of vuur, maar water

Volgens Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzorging van Yarden, is er in de uitvaartbranche steeds meer aandacht voor duurzaamheid bij het afscheid. “Een afscheid dat recht doet aan de persoonlijke wensen, helpt nabestaanden bij het rouwproces. Het is daarom belangrijk dat mensen in Nederland, naast begraven en cremeren, meer keuzevrijheid in de uitvaartmethode krijgen. In sommige culturen en religies is cremeren geen optie, voor hen is de keuze nu beperkt. Wij zien resomeren dan ook als een volwassen, respectvol en duurzaam alternatief. Hierbij is water het belangrijkste element, in plaats van aarde of vuur.”

Onderzoek naar resomeren

In 2011 heeft onderzoeksbureau TNO onderzoek gedaan naar diverse nieuwe vormen van lijkbezorging. Op basis van dat onderzoek heeft Yarden besloten om resomeren in Nederland mogelijk te maken.

In maart 2018 heeft Yarden een eigen onderzoek gepubliceerd naar de arbo- en milieuveiligheid. De 1e helft van 2018 heeft TNO in opdracht van Yarden verdiepend onderzoek gedaan naar de arbo- en milieuveiligheid van resomeren. Uit het rapport blijkt dat deze methode kan voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften die de Nederlandse wet kent. Uit eerdere TNO-studies bleek bio-cremeren bovendien een duurzamere methode dan cremeren of begraven. Daarnaast kan resomeren uiteindelijk op geheel elektrische wijze worden uitgevoerd.

Anders dan cremeren kent de nieuwe methode geen brandgevaar. De introductie van resomeren geeft bovendien, net als begraven en cremeren, geen verhoogde kans op besmetting in het kader van arbo-veiligheid. Als de juiste werkprotocollen worden toegepast, is ook een (te) grote fysieke belasting voor uitvaartverzorgers niet aan de orde.

Debat over resomeren

Inmiddels wordt er in de Tweede Kamer serieus gesproken over resomeren. Sabrina Franken vindt het belangrijk dat er een discussie over deze nieuwe uitvaartmethode wordt gevoerd: 'Bij het debat over cremeren moest destijds ook grote weerstand overwonnen worden, deze discussie is vergelijkbaar. Yarden wil hierbij een voortrekkersrol vervullen. Volgens onderzoek van TNO is resomeren milieuvriendelijker dan cremeren of begraven. Daarnaast kan het een goed alternatief zijn voor de grote bevolkingsgroepen in ons land die om religieuze redenen niet voor cremeren kiezen of er verkeerde associaties bij hebben.'

  Vervolgstappen

  Met het aanbieden van dit rapport roept Yarden de minister en de Tweede Kamer op om de Nederlandse Wet op de lijkbezorging te wijzigen. Minister Ollongren heeft op 17 januari 2019 een voorstel gedaan om de wet aan te passen in een brief aan de Tweede Kamer.


  Goed overleg met de uitvaartconsulent

  Afspraak met uitvaartconsulent

  Gratis advies over wat er mogelijk is rond uw afscheid, of hulp nodig bij het opstellen van uw uitvaartwensen? Onze uitvaartconsulenten helpen u graag.

  Maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een uitvaartconsulent bij u in de buurt.

  Maak een afspraak

  Uitvaartwensen vastleggen op papier

  Uw uitvaart

  Een goed afscheid helpt je verder. Dat geldt ook voor uw nabestaanden als ze afscheid van u moeten nemen. Heeft u wel eens nagedacht over uw eigen uitvaartwensen?

  Lees meer