"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

Resomeren

Bij resomeren wordt het lichaam van de overledene op een duurzame manier teruggegeven aan de natuur. Het belangrijkste element hierbij is water. Yarden zet zich in om dit duurzame alternatief ook in Nederland mogelijk te maken. In november 2020 liet de minister van binnenlandse zaken weten dat het kabinet resomeren wettelijk mogelijk gaat maken.

Hoe werkt resomeren?

Resomeren, of ook wel ‘bio-cremeren’ genoemd, is een nieuwe vorm van lijkbezorging waarbij gebruik wordt gemaakt van water. Het betekent ‘oplossen in water’. De overledene wordt zonder kist, gewikkeld in een natuurlijke doek, in een resomeerunit gelegd. Door middel van een alkalische (basische) vloeistof wordt het lichaam van de overledene onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken.

Na afloop van het proces blijft er een volledig steriele, waterige vloeistof en compleet schoon wit poeder over. Het water kan teruggegeven worden aan de natuur en het poeder kan, net als de as na een crematie, worden verstrooid of bewaard in een urn of sieraad.

Lees meer over het proces van resomeren.

Wetswijziging

In november 2020 maakte de minister van Binnenlandse Zaken bekend dat het kabinet resomeren wettelijk mogelijk gaat maken. Eerder adviseerde de Gezondheidsraad al positief over resomeren. Het uitvaartproces voldoet volgens de raad aan de eisen voor veiligheid, waardigheid en duurzaamheid.

Yarden is voorstander van maatschappelijk verantwoord ondernemen en staat open voor duurzame mogelijkheden. Daarbij stellen wij de klant voorop, dat zijn in ons geval de nabestaanden. Wij vinden het een positieve ontwikkeling als nabestaanden meer keuzevrijheid krijgen voor een afscheid dat recht doet aan persoonlijke wensen van hen of van de overledene.

Wat wil de consument?

Draagvlakonderzoek toont onder meer aan dat:

  • 83% van de inwoners van Nederland vindt dat iedereen vrij moet zijn om te kiezen tussen verschillende uitvaartmethoden, inclusief resomeren.
  • Ruim de helft van de Nederlandse bevolking (52%) staat zelfs positief ten opzichte van de introductie van resomeren als aanvulling op de huidige uitvaartmethoden.
  • Een op de vijf (21%) Nederlanders kiest voor resomeren als hij nu zou moeten kiezen voor zijn eigen uitvaart.
  • Onder niet-religieuzen is dit bijna een op de drie (31%). Resomeren is hiermee onder niet-religieuzen populairder dan begraven (24%).
  • Uit een online poll van Radar blijkt dat maar liefst 62% van de stemmers resomeren zou overwegen wanneer de mogelijkheid er eenmaal is.

Meer hierover leest u ook op de website van Stichting Keurmerk Uitvaartzorg.

Geen aarde of vuur, maar water

In 2011 heeft onderzoeksbureau TNO onderzoek gedaan naar diverse nieuwe vormen van lijkbezorging. Op basis van dat onderzoek heeft Yarden besloten om resomeren in Nederland mogelijk te maken.

In maart 2018 heeft Yarden een eigen onderzoek gepubliceerd naar de arbo- en milieuveiligheid. De 1e helft van 2018 heeft TNO in opdracht van Yarden verdiepend onderzoek gedaan naar de arbo- en milieuveiligheid van resomeren. Uit het rapport blijkt dat deze methode kan voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften die de Nederlandse wet kent. Uit eerdere TNO-studies bleek bio-cremeren bovendien een duurzamere methode dan cremeren of begraven. Daarnaast kan resomeren uiteindelijk op geheel elektrische wijze worden uitgevoerd.

Vervolgstappen

Resomeren wordt waarschijnlijk op z’n vroegst eind 2021 jaar mogelijk. Het kabinet wil het wetsvoorstel voor de zomer in consultatie brengen. Daarna moet het nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer, waarna uitvaartbedrijven de benodigde apparatuur kunnen aanschaffen.

Yarden en resomeren in de media

Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzorging bij Yarden Uitvaartorganisatie, is regelmatig te horen en te zien in de media over het onderwerp resomeren. Hieronder een aantal links:


Chatten over verlies en rouw

Chat Pratenoververlies.nl

Elke dag van 16.00-22.00 uur

CHAT PRATEN OVER VERLIES

We zoeken nog enthousiaste vrijwilligers

WORD VRIJWILLIGER

Uitvaartwensen vastleggen op papier

Uw uitvaart

Een goed afscheid helpt je verder. Dat geldt ook voor uw nabestaanden als ze afscheid van u moeten nemen. Heeft u wel eens nagedacht over uw eigen uitvaartwensen?

Lees meer