"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

Toekomstige uitvaartmethoden

Yarden staat niet stil. Aan de ene kant kijken we constant hoe we de huidige uitvaartvormen kunnen innoveren, aan de andere kant kijken we ook verder naar nieuwe vormen die steeds dichterbij komen, zoals resomeren (of bio-cremeren). Bij de invoering hiervan wil Yarden een voortrekkersrol voeren. Zo geven we de toekomst van de uitvaart vorm.

Duurzaam alternatief voor begraven en cremeren

Yarden innoveert op allerlei vlakken om zo de toekomst van de uitvaart vorm te geven. Bijvoorbeeld met nieuwe uitvaartmethoden, zoals resomeren (of bio-cremeren): een vorm van lijkbezorging die lijkt op het natuurlijke proces dat na begraving plaatsvindt, maar dan zeer versneld. Het lichaam van de overledene wordt in water en loogzout onder hoge temperatuur en luchtdruk afgebroken. Na ongeveer drie uur is er alleen een schoon, wit poeder over, vergelijkbaar met asresten na een crematie.

Geen aarde of vuur, maar water

Volgens Ron Bavelaar, directievoorzitter van Yarden, is er in de uitvaartbranche steeds meer aandacht voor duurzaamheid bij het afscheid. “Als marktleider crematoria volgen we de ontwikkelingen al jaren op de voet. Resomeren is een duurzaam alternatief voor de methoden die we al kennen en daarom willen we dit mogelijk maken in Nederland. Door resomeren kan het lichaam van de overledene op een duurzame manier worden teruggegeven aan de natuur. Hierbij is water het belangrijkste element, in plaats van aarde of vuur.”

De Tweede Kamer praat serieus over resomeren

Inmiddels wordt er in de Tweede Kamer serieus gesproken over resomeren. Minister Plasterk benadrukt dat hij een breed maatschappelijk draagvlak als voorwaarde beschouwt voor mogelijke introductie. Ron Bavelaar vindt het belangrijk dat er een discussie over deze nieuwe uitvaartmethode wordt gevoerd:

Bij het debat over cremeren moest destijds ook grote weerstand overwonnen worden, deze discussie is vergelijkbaar. Yarden wil hierbij een voortrekkersrol vervullen. Volgens onderzoek van TNO is resomeren milieuvriendelijker dan cremeren of begraven. Daarnaast kan het een goed alternatief zijn voor de grote bevolkingsgroepen in ons land die om religieuze redenen niet voor cremeren kiezen of er verkeerde associaties bij hebben.

Vriesdrogen of resomeren

Naast resomeren wordt er ook onderzoek gedaan naar andere nieuwe lijkbezorgingsmethoden. Bijvoorbeeld cryomatie (oftewel vriesdrogen of promessie), dat van oorsprong uit Zweden komt. Het resultaat van vriesdrogen en resomeren is weliswaar hetzelfde, maar er zit verschil in het proces. Bij resomeren zijn chemische stoffen, druk en warmte nodig. Bij vriesdrogen wordt stikstof gebruikt om de overledene compleet te bevriezen. Vervolgens wordt het lichaam afgebroken door trilling.

Vooralsnog blijkt cryomeren in de praktijk niet te realiseren; het ontbreekt aan een operationele installatie, daarnaast moet er eerst een oplossing gevonden worden voor een aantal ethische aspecten. We blijven alle (potentiële) nieuwe methoden scherp in de gaten houden.


Goed overleg met de uitvaartconsulent

Afspraak met uitvaartconsulent

Gratis advies over wat er mogelijk is rond uw afscheid, of hulp nodig bij het opstellen van uw uitvaartwensen? Onze uitvaartconsulenten helpen u graag.

Maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een uitvaartconsulent bij u in de buurt.

Maak een afspraak

Uitvaartwensen vastleggen op papier

Uw uitvaart

Een goed afscheid helpt je verder. Dat geldt ook voor uw nabestaanden als ze afscheid van u moeten nemen. Heeft u wel eens nagedacht over uw eigen uitvaartwensen?

Lees meer