Wilt u meer weten over uitvaarten en coronavirus? Bekijk hier de meest gestelde vragen.Uw e-mailadres wordt gebruikt om u een bevestiging te sturen en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

Arjen van de Hee

Arjen van de Hee

9.4

Is uitvaartverzorger bij Yarden & Van de Hee Uitvaartzorg.

Maak kennis met Arjen van de Hee

Arjen vertelt over zijn werk als uitvaartverzorger.

De uitvaart moet mensen verder helpen, je bouwt de herinnering op waardoor mensen verder kunnen.

Arjen, welke karaktereigenschappen bezit jij die belangrijk zijn in jouw werk?

“Met respect voor ieder mens leg ik makkelijk contact en ik wordt als betrouwbaar ervaren. Verder kan ik mij zeer goed in mensen inleven, ben integer en authentiek. Ik vind het fijn in contact te zijn met mensen. Sinds 1991 heb ik ervaring opgedaan in het begeleiden van mensen. Goed luisteren zonder voorbehoud. Daarbij weten te inspireren en te motiveren in het proces waar men doorheen moet, een proces van loslaten en aanpakken. Dan tot steun mogen zijn is bijzonder.”

Wat is het mooie van het beroep van uitvaartverzorger?

“Dat je mensen ontmoet op een moment waarop hun emoties heel puur zijn. Dat ik dan wordt toegelaten in hun leven, dat raakt mij telkens weer. Het samen verzorgen van een uitvaart brengt me steeds op andere locaties. Een uitvaart vanuit een huiskamer, een boot, dorpshuis, een industriële loods, een kerk of crematorium. Telkens weer mezelf dienstbaar opstellen voor nabestaanden en gasten zodat aan een onvergetelijke uitvaart herinnerd kan worden, daar werk ik aan.”

Wat maakt een afscheid bijzonder voor jou?

“Uitvaartwensen van de overledene nauwgezet nakomen en voldoen aan inbreng van nabestaanden, samen werken aan een afscheid waarbij men actief betrokken kan zijn, dat is wat dit werk bijzonder maakt. Of er nu 2 of 580 mensen bij aanwezig zijn, het een eenvoudig of uitgebreid afscheid is, dat is om het even. Als het maar conform de wens van de overledene en de nabestaanden wordt vormgegeven. Elke uitvaart spreken we in regie zeker drie keer door. Puur om bewust deelgenoot ervan te zijn, zodat familie weet op welke stoel zij zitten, zodat iedereen die wil meewerken bij de uitvaart een taak heeft. Door zo te werken is de uitvaart niet alleen op de dag van het afscheid, echter is de uitvaart reeds actueel vanaf het moment dat we de uitvaart regelen.”

Waar ben je in je werk trots op?

“Als de familie en gasten het afscheid zo hebben kunnen vormgeven als ze vooraf hadden bedacht. Dat de inspiratie en ontzorging ook daadwerkelijk tot steun zijn, dan doet me dat goed. Een afscheid van een vriend in de aula van een crematorium nam twee uur in beslag. Bij het weggaan hoorde ik zeggen: de regie liep zo vloeiend, het leek wel een film en de klok ging zonder enige notie verder. Dan is de uitvaart dus goed geslaagd.”

Hoe zie je je eigen afscheid voor je?

“Deze heb ik reeds op papier vastgelegd en thuis praten we er wel over. Dat voelt enerzijds wel raar, echter ook als goed. Ik leef graag! Maar mocht het aan de orde zijn: ik wil een kerkelijke plechtigheid, waarin mijn leven in alle facetten gevierd wordt, met veel (symfonische) muziek. Daarna wil ik gecremeerd worden. Mijn wens is dat mijn as deels wordt verstrooid op alle plaatsen waar ik gewoond heb en deels in de zee. Verder laat ik het aan mijn naasten hoe zij het afscheid verder willen invullen.”

Blog Arjen van de Hee

Arjen van de Hee schrijft elke maand over zijn belevenissen als uitvaartverzorger. Lees zijn blog

Contact met Arjen van de Hee

Arjen van de Hee

Arjen gaat graag met u in gesprek over uw wensen

Neem contact met ons op en plan een afspraak met Arjen Direct afspraak maken