“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Bijna 100...

18 maart 2015

De kaartjes met de uitnodiging voor het feest lagen al klaar voor om te worden verzonden. Want als je 100 wordt en een goede gezondheid hebt, is er alle reden om daar uitgebreid bij stil te staan. Een sfeervolle en gezellige zaal was al vastgelegd en de consumpties waren geregeld. De kinderen, kleinkinderen en de achterkleinkinderen zetten alles in werking om erbij te kunnen zijn en er een fantastisch feest van te maken.

Maar moeder zelf was al veel langer bezig met de voorbereidingen. Zonder dat haar dochters het wisten, werd er een voorraad cadeautjes voor de kleinkinderen aangelegd. En omdat haken haar grote passie was, haakte ze met uiterste precisie de mooiste gebruiksvoorwerpen. Voor mij was het nieuw dat er zoveel verschillende dingen kunnen worden gehaakt. Gebruiksvoorwerpen voor in de keuken zoals pannenlapjes en onderzetters tot aan knuffels, tafelkleden en plaids. Zelfs voor het opbaren werd er een groot zelfgehaakt kleed gebruikt. En niet één steek was verkeerd. Kwam ze er pas na een poosje achter dat ze een steek had laten vallen, werd het haakwerk uitgehaald tot de plek waar de fout was gemaakt.

Bijna 100

De snelheid van het haken nam af naarmate de leeftijd opliep. Het laatste project was een donkerblauw rond kleed voor op tafel. Een verzoeknummer. Ze vroeg haar dochter om het patroon even op te halen. Zoeken was niet nodig. Moeder wist op welke plank, in welke map en zelfs de plek waar het in de map te vinden was. Haar geheugen was werkelijk om jaloers op te worden. Helaas heeft een val er voor gezorgd dat zij vóór haar verjaardag overleed. Zij heeft de cadeautjes op haar 100e verjaardag niet meer kunnen uitdelen. De dochters hebben er op de dag van de uitvaart voor gezorgd dat elk haakwerkje op het goede adres terechtkwam.

Een mooie en vooral bijzondere manier om alle herinneringen aan haar nog lang te koesteren.

Meer columns van Roelof van der Veen

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Roelof van der Veen, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Roelof van der Veen en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.