“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

De 'Sisiman'

4 september 2015
Een column van Corine Verver, Yarden & Verver Uitvaartzorg Zwijndrecht-Papendrecht

De overlijdensmelding  komt  in de ochtend om 07.00 uur. Ik noteer de gegevens van een man met geboortejaar 1970. Tijdens de bespreking van de uitvaart met de zus, nicht en ouders van de overledene blijkt dat zij rekening hielden met zijn overlijden.

Verslaving

Nadat de totale uitvaart is besproken en de kaarten zijn verstuurd, is er ruimte om ons te richten op de inhoud van de afscheidsplechtigheid. Op mijn vraag wie er zou willen spreken, valt een stilte. ‘Vinden jullie het fijn als ik een verhaal vertel op basis van herinneringen die jullie met mij delen’, opper ik. Daar wordt instemmend op geantwoord. Dan blijkt dat de overledene tijdens zijn leven met een verslaving heeft. In die moeilijke periode is enige afstand tussen hem en zijn familie geweest. Maar de band is nooit verdwenen, ook niet met zijn vrienden. In de laatste jaren voor zijn overlijden, heeft meneer zijn verslaving overwonnen. De opdracht van de familie aan mij was duidelijk: vertel zijn verhaal in eerlijkheid, zonder zijn naasten onnodig te kwetsen.

Door dik en dun

Tijdens de afscheidsplechtigheid vertel ik dat verhaal: op jonge leeftijd het huis uit, zijn spoor in het leven een tijdlang kwijt. Maar ik vertel ook hoe knap en moedig hij zich er eruit heeft gevochten en dat hij zijn leven weer op de rit kreeg. Door dik en dun gesteund door familie en vrienden. Als laatste draaien wij voor zijn vele trouwe vrienden, ‘Bedankt, mijn vriend’ van André Hazes. Hij bleef de gewaardeerde vriend en stamgast in zijn kroeg en droeg met trots de bijnaam ‘Sisiman’. Op het beeldscherm in de aula een foto van hem, op zijn vaste stek, met zijn vaste frisdrank.

Mooi en herkenbaar

Bij de uitgang komen er mensen naar me toe om hun waardering voor de plechtigheid uit te spreken. Zo ook zijn moeder en een goede vriend. Een eerlijk, mooi en herkenbaar verhaal moet hoe dan ook verteld worden, op welke manier dan ook. 

Meer columns van Corine Verver

Andere columns van en meer informatie over uitvaartverzorger Corine Verver, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.