“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Een pluim

24 september 2015
Column 'Een pluim' van Yarden uitvaartverzorger Roelof van der Veen.

Daar loop je dan als uitvaartverzorger met een vader van 3 jonge kinderen, tussen de 6 en 13 jaar, een graf uit te zoeken. "Het lijkt wel alsof we op zoek gaan naar een nieuw bankstel", zegt hij.

Tja, want hoe selecteer je een graf voor je vrouw die veel te vroeg is overleden? Moeder van je kinderen die zij op haar 44e al moest loslaten. "Je wilt hier toch niet lopen tussen al die graven met namen van mensen die de gemiddelde leeftijd hebben bereikt."

Dan waren er alvast bloemen

"Onder de bomen lijkt wel mooi maar bij een bankje is ook mooi en ook wel praktisch." De jongste van 6 keek alleen maar naar de bloemen op het graf ernaast. Dat was toch prachtig, want dan waren er alvast bloemen.

Kijken naar de omgeving

De oudste kinderen probeerden hun vader te helpen door te kijken naar de omgeving, er stonden zelfs monumenten van bekende Nederlanders. Maar wat heb je aan een graf vlakbij het monument van een bekend persoon? Je vrouw en de moeder van je kinderen is er niet meer en dat is zo verschrikkelijk waardeloos.

Graspluim van wel 2 meter

Uiteindelijk vonden ze een plekje. De jongste had bij zijn ontdekkingstocht op de begraafplaats een grote graspluim van wel twee meter gevonden. Of hij die pluim in de heg achter de toekomstige laatste rustplaats van zijn moeder mocht steken, ik glimlachte en knikte bevestigend.

Bloemenzee

Het afscheid in de kerk was indrukwekkend. Zo ontzettend veel mensen waren er, die veel van deze lieve vrouw hielden maar toch echt voorgoed afscheid van haar moesten nemen. Het was een bloemenzee rond de kist en op het podium. De dochter speelde gitaar voor haar moeder en de echtgenoot eindigde zijn toespraak met de woorden “deze vrouw is het beste wat mij ooit is overkomen”.

"Kijk meneer, daar is het"

Zo kwamen wij, op de 3e dag na het ‘graf-shoppen’, samen met 300 mensen aan op de begraafplaats. Na een wandeling van 15 minuten trok de jongste me aan mijn jas en zei: “Kijk meneer, daar is het, want daar staat de pluim.”

Meer columns van Roelof van der Veen

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Roelof van der Veen, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Roelof van der Veen en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.