“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Familie

22 december 2015
Een column van Corine Verver van Yarden & Verver Uitvaarzorg Zwijndrecht-Papendrecht

Niet in elke familie zijn de banden even sterk. Dit komt dan tot uiting bij een overlijden van een familielid. Familieleden sluiten elkaar buiten en praten niet meer met elkaar. Ik maak het vaak mee helaas. Maar soms gebeurt er iets verrassends.

Bijzondere wending

Laatst begeleidde ik een uitvaart waar zich een bijzondere wending voordeed. De overledene, een vrouw van 94 jaar heeft een paar dochters en een zoon die nauwelijks contact hebben. Bij het regelgesprek waarbij ik met de dochters alles doorspreek voor de uitvaart, was de zoon niet aanwezig. Na enkele dagen belt de dochter van de zoon mij met de vraag of ik de rouwkaart wil sturen. Na overleg met mijn opdrachtgever stuur ik de kaart. Vervolgens belt haar vader met de vraag, "Waarom was ik niet uitgenodigd voor het bespreken van de uitvaart?" Ik neem een neutrale positie in en luister naar hem. 

Bij alles

Op de dag van de uitvaart betrek ik de zoon bij alles, bij het sluiten van de kist, het indragen en aansteken van de kaarsen en moment van spreken. Hierbij heb ik ook aandacht voor de zussen. Na afloop bedankt de zoon mij hartelijk en uitvoerig voor mijn begeleiding en vraagt mijn visitekaartje.

Nog een keer

De jongvolwassen kinderen van deze zussen en broer hebben zich tijdens de uitvaart aan elkaar moeten voorstellen. De afscheidsbijeenkomst werd een geanimeerde informele bijeenkomst, afgesloten met een glas wijn en bitterballen. Als ik een week na de uitvaart op bezoek ga bij de zussen, hoorde ik een mooi verhaal. De kinderen van de broer en zussen zijn met elkaar in gesprek gekomen tijdens de uitvaart en hebben de avond met elkaar doorgebracht. Het is enorm gezellig geworden en ze hebben afgesproken elkaar snel weer te zien. 

"Het was fantastisch, eigenlijk moeten we dit nog een keer doen", hoorde ik de zussen zeggen bij het gesprek. Ook zij kijken terug met een fijn gevoel. Stelt u zich eens voor hoe blij hun overleden moeder zou zijn geweest als ze had kunnen zien hoe haar kleinkinderen elkaar hebben gevonden. 

Wij wensen u een fijne en liefdevolle feestdagen.

Corine & Rudolf Verver, Yarden & Verver Uitvaartzorg Zwijndrecht-Papendrecht