“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Het is goed zo

26 oktober 2015
Column Het is goed zo; van Yarden uitvaartverzorger Roelof van der Veen.

In een oud boerderijtje waren neven en nichten bij elkaar gekomen omdat tante was overleden. Tante had neef Geert gevraagd om alles te regelen als zij er niet meer was. Zelf had zij geen kinderen en haar broers en zussen waren zo oud dat zij zich lieten vertegenwoordigen door hun kinderen.

Al bij het 1e kopje koffie kwamen de herinneringen naar boven. De logeerpartijen en het slapen in de bedstee. Spelen in het hooi, het helpen van oom Hendrikus op het land en bij het melken van de koeien.

Vertroetelen van neefjes en nichtjes

Allemaal prachtige herinneringen. Maar dat kon ook haast niet anders want het was een geweldig lieve vrouw. Haar eigen kinderloosheid werd deels gecompenseerd met het vertroetelen van de neefjes en nichtjes. Niets was haar te veel als het om een ander ging. Iets wat zij had overgebracht op de kring van mensen met wie ik de uitvaart besprak.

Hoe en wat rond de uitvaart was niet zo moeilijk. Natuurlijk zou de begrafenis vanuit de kerk zijn waar zij haar hele leven tegenaan had gekeken. Een oude statige kerk, gebouwd rond 1470 met een rijke historie.

Het opbaren kon in haar eigen huis op het plekje waar zij veel voor het raam zat toen het lichaam het niet langer toeliet om hard te werken.

Naast haar man

Het graf was al bekend. Natuurlijk naast haar man die zij zo ontzettend miste na zijn overlijden. Dragers van buitenaf waren niet nodig. Er waren wel 20 kandidaten die van harte hun tante wilden dragen. Een rouwauto kwam er ook niet aan te pas want ze woonde maar 200 meter van de kerk. En de begraafplaats was rond de kerk zodat ook dat lopend was te doen.

De dominee was al op de hoogte en vond het een eer om de begrafenis te leiden.

Van A tot Z

Al deze ingrediënten zorgden ervoor dat het een uitvaart werd die van A tot Z echt klopte.

Neven en nichten hebben, namens hun ouders, op een waardige manier een punt achter het leven van hun zeer gewaardeerde tante gezet.

Het was goed zo…

Meer columns van Roelof van der Veen

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Roelof van der Veen, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Roelof van der Veen en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.