“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Goede voorbereiding

14 november 2016
Lees hier de column 'Goede voorbereiding' van Corine Verver, uitvaartverzorger bij Yarden & Verver Uitvaartzorg Zwijndrecht-Papendrecht.

In mijn vorige column vertelde ik van een gezin waarbij de echtgenoot terminaal ziek was. In zijn laatste levensfase hebben wij toen de uitvaart besproken en voorbereid.Na de bijzondere uitvaart heb ik haar gevraagd of ze haar ervaringen wilde delen, zodat anderen er wellicht iets aan zouden hebben.

"Goed afscheid nemen is ook liefde."

De eerste stap zetten was voor haar niet moeilijk: "Als je zwanger bent dan bereid je je toch ook voor." Ze hadden het vóór hij ziek werd nog nooit over de dood gehad. De uitvaarten die ze hadden meegemaakt waren voorbeelden van hoe zij het niet wilden.

Het echtpaar had geen idee dat je bijna alles vooraf kunt bepalen, tot en met de tekst op de kaart en het draaiboek voor de plechtigheid. Ze hebben ook samen de tijd genomen om mooie muziek uit te zoeken, én samen met de kinderen.

Veel keuzes

"Wat heel fijn was, dat we de tijd hebben gehad keuzes te maken vóór zijn overlijden. En hij heeft ook de mogelijkheid gehad zijn wensen kenbaar te maken. Ik kan me niet voorstellen dat je dat allemaal in 1 keer bedenkt vlak na een overlijden. Het is best veel, en er zijn zoveel keuzes te maken. De dagen na zijn overlijden heb ik beleeft in een roes. Wat was ik blij dat alles al klaar en gereed was, zelfs de enveloppen met adressen lagen al klaar. Je hebt geen idee wat er allemaal op je afkomt, dat er zoveel te kiezen is. Je wilt het zo graag goed doen. En je weet ook dat je het niet over kan doen. "De dagen na het overlijden zijn emotioneel en vaak hectisch door de gebeurtenissen. Hierbij komt ook soms alle aandacht van familie en vrienden die bellen of langs komen."

Puntjes op de i

"Waar iedereen het later ook over had was de Troostboom met alle geschreven condoleance kaartjes erin. Die zag er zo mooi uit. Het mooie was dat alle aanwezigen hierdoor ook een bijdrage hadden in het geheel. Dat heeft ons zoveel kracht en troost gegeven.”“Door het voorbespreken is alles top geweest en alle puntjes op de i.”“Wat ik graag aan iedereen wil meegeven: maak het zo persoonlijk mogelijk, en dat lukt beter als je de uitvaart goed voorbereid. Uit ervaring kan ik zeggen: Goed afscheid nemen is ook liefde.

Onze ervaring leert ons dat een betekenisvolle manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces. Daarom ondersteunen en inspireren wij bij het organiseren van een begrafenis of crematie."

"Afscheid nemen doe je met je hart."

Meer columns van Corine Verver

Andere columns van en meer informatie over uitvaartverzorger Corine Verver, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.