“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Goeie jongen

24 september 2015
Column 'Goeie jongen' van Yarden uitvaartverzorger Roelof van der Veen.

Het verdriet was groot. De man, die zoveel had betekend voor zijn gezin, overleed. Hij overleed gelukkig thuis, dat was zijn wens. Zijn gezin drukte mij op het hart dat deze fantastische man de mooiste uitvaart verdiende.

Iemand van buitenaf laten spreken leek de familie geen goed idee. Eigenlijk wilden zij het graag zelf doen maar ja, als jezelf van nature geen ‘spreker’ bent en niet gewend bent om een speech te schrijven wordt het best lastig.

Als uitvaartverzorger bied je al gauw aan om de tekst die de familie heeft geschreven voor te dragen. Het gezin was er even later van overtuigd dat het zou lukken om iets moois over hun vader en schoonvader op papier te zetten en misschien zelfs wel om het voor te dragen.

Toen kwam de 6-jarige kleinzoon Danny. Hij wilde ook wat zeggen. Iedereen mocht horen dat hij superblij was met zijn opa. Zijn opa die van het eten een wedstrijdje maakte. Die het sigaretje roken combineerde met het spelen met zijn kleinzoon. Die kleine Danny had wel voldoende te zeggen op de dag van de begrafenis.

Na 5 dagen was het zover. Iedereen had zitten zweten op de tekst.

De zoon gaf aan dat hij het zelf wilde proberen om voor te dragen. Geweldig zoals hij in weinig woorden vertelde dat hij een geweldige vader heeft gehad. De dochter en schoonzoon wilden graag dat ik hun tekst zou voorlezen. Het maken had al genoeg zweetdruppels gekost. Ontroerend is het om de tekst van een dochter voor te lezen die gek met haar vader was maar ook de schoonzoon had op een treffende manier verwoord hoe de band kan zijn tussen een schoonzoon en schoonvader.

Toen kwam Danny…

Hij had niets op papier gezet. Hij hoefde alleen maar zijn hart te laten spreken. Om goed bij de microfoon te kunnen moest er een krukje aan te pas komen. Zijn hoofd kwam net boven de lessenaar uit. Nadat hij had gekeken wie er allemaal onder zijn gehoor zaten begon hij:

‘Opa, je was een goeie jongen. Ik zal je missen. Nu weet ik niet meer’.

Meer columns van Roelof van der Veen

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Roelof van der Veen, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Roelof van der Veen en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.