“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Jammer dat het voorbij was

30 september 2016
Lees hier de column 'Jammer dat het voorbij was' van Corine Verver, uitvaarverzorger bij Yarden & Verver Uitvaartzorg Zwijndrecht-Papendrecht.

Wat doe je als je slecht nieuws hebt gehad van de arts? Als je hoort dat je partner of een andere dierbare niet meer te genezen is? Enige tijd geleden werd ik gebeld door een vrouw. Haar man was opgenomen in een hospice. Zij belde met de vraag of het gek was dat ze alvast enkele zaken wilde bespreken rondom de uitvaart, terwijl hij nog leefde. Nadat ik had uitgelegd dat dat niet raar is maar juist goed, werd ik snel thuis uitgenodigd.

Het leven vieren

Al pratende kom ik erachter dat deze familie uit echte levensgenieters bestaat. Vaak op vakantie en een hecht gezin met jongvolwassen kinderen.

De wensen en ideeën komen op tafel. Het gesprek gaat eerst vooral over sfeer en ambiance die ze zich voorstellen bij de uitvaart: "We willen een receptie-sfeer met een glaasje wijn erbij. We hebben immers een fijn leven gehad en een mooie tijd om op terug te kijken. We willen liever het leven vieren dan treuren en zijn ziekte en laatste zware maanden laten domineren."

We zien elkaar nog een paar keer. Stap voor stap leggen we alles vast: de speciale blauwe kist, de mooie kaart met die prachtige foto, het bloemenarrangement met een troostboom en het draaiboek voor de plechtigheid met studenten als drager.

Wanneer hij overlijdt, is er naast verdriet ook rust en tijd voor elkaar. Ze weten precies wat er gaat gebeuren.

Het had wel langer mogen duren

Enkele weken na de uitvaart praten we na. Ze kijken terug met trots, met voldoening dat ze het zo voor hem hebben gedaan. Door vooraf de tijd te nemen, konden ze de puntjes op de i zetten en er een zeer persoonlijke uitvaart van maken. Het was ontroerend en onvergetelijk. En over de plechtigheid - waar ze toch tegenop keken - zeiden ze: “het was zo mooi, en het was zo fijn om het verdriet met anderen te delen. Ik neem nog iedere dag afscheid van de dingen die we samen deden en dat mooie afscheid geeft mij kracht en troost.”

Lachend vertellen ze dat het eigenlijk jammer vonden dat het voorbij was, eigenlijk een beetje gek maar het had wel langer mogen duren… 

Afscheid nemen doe je met je hart.

Corine Verver, Yarden & Verver Uitvaartzorg Zwijndrecht-Papendrecht

Meer columns van Corine Verver

Andere columns van en meer informatie over uitvaartverzorger Corine Verver, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.