“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Kinderen, hoe vertel je het?

25 mei 2016
Column 'Kinderen, hoe vertel je het' van Corine Verver, uitvaarverzorger bij Yarden & Verver Uitvaartzorg Zwijndrecht-Papendrecht.

Laatst kwam ik bij een familie na een overlijden en een bezorgde ouder vroeg : “Wat doen we met de kinderen...En, hoe vertel ik het?". Het bleek te gaan om wat jongere kinderen van 4 tot 8 jaar.

We worden geconfronteerd met de dood van een dierbare. Het overlijden kan allerlei emoties oproepen: ongeloof, verdriet, wanhoop, boosheid. De bezorgdheid van de ouder is voorstelbaar. Het liefst willen we onze kinderen beschermen en hun sparen voor pijn. Mijn rol als ervaren uitvaartverzorger is ook het bijstaan van ouders met enkele handreikingen.

Betrek ze erbij

De 1e dagen staan in het teken van afscheid nemen en het regelen van de uitvaart. Na een overlijden is het belangrijk dat de kinderen erbij worden betrokken. Hoe vertel je het aan je kind? Vertel ook hoe de komende dagen er ongeveer uitzien, vertel wat je tot dan ongeveer weet. Belangrijk is om te vertellen dat jullie samen afscheid gaan nemen.

Open, eerlijk en duidelijk

Vooral is het belangrijk om open, eerlijk en duidelijk te zijn. Neem de tijd, en laat ze allerlei vragen stellen. En vertel het eerlijk als je het niet weet. Kinderen voelen feilloos aan als je zaken verdoezeld of mooier voorstelt. Vertel wat het betekent op kindniveau. Dat bijvoorbeeld oma nooit meer zal terugkomen. Je hoeft ook niet alles te vertellen en het hoeft ook niet heel diepgravend.

Met name jonge kinderen hebben een levendige fantasie. En als zaken niet duidelijk worden benoemd gaan ze zich van alles voorstellen en kunnen ook angstig worden. Als je bijvoorbeeld zegt dat "oma voorgoed slaapt..." kan dat dubbelzinnig worden uitgelegd in het kinderhoofd. “Kan oma dan weer wakker worden..? En als ik ga slapen…word ik wel weer wakker..?” Kinderen begrijpen heldere en ondubbelzinnige uitleg beter.

Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar hoe je het zegt. Wees oprecht over je eigen emoties en benoem ze. Je kunt ook jouw emoties delen en tonen: "mama is een beetje bedroefd door het verdriet om oma...". Door eigen emoties te tonen maak je het makkelijker voor je kind om over zijn/haar gevoelens te praten. Dit is niet alleen goed voor de rouwverwerking maar ook waardevol voor het gezin.

Corine Verver, Yarden & Verver Uitvaartzorg Zwijndrecht-Papendrecht

Meer columns van Corine Verver

Andere columns van en meer informatie over uitvaartverzorger Corine Verver, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.