“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Nog niet dood, wel goed voorbereid

4 september 2015
Column van Corine Verver, Yarden & Verver Uitvaartzorg Zwijndrecht-Papendrecht.

“Heel hartelijk bedankt voor alles wat er nu geregeld is aangaande de toekomstige uitvaart van mijn moeder. Het geeft mij enorm veel rust dat ik daar niet meer naar om hoef te kijken. Met mijn moeder gaat het momenteel beter, maar gezien haar leeftijd en algehele malaise, geen garantie voor de toekomst natuurlijk. Corine, geen enkel idee wanneer wij elkaar weer zien, maar dat tegen die tijd alles "pasklaar" ligt, geeft mij rust.”

Dit zijn de woorden van de dochter, waarmee ik eenmaal persoonlijk heb gesproken en inmiddels een plezierig, ongedwongen email contact heb opgebouwd. Het eerste contact dateert van een maand geleden, We hadden afgesproken op een externe locatie. Moeder wilde wel haar afscheid alvast regelen, maar vond het nog te vroeg om mij te ontmoeten. In de mail ter voorbereiding had de dochter een foto van haar moeder opgenomen met de tekst:  “Ik stuur je een foto van mijn moeder mee, kan je zien hoe leuk ze is.”

Toekomstige uitvaart

Tijdens het gesprek met de dochter komen alle aspecten voor een toekomstige uitvaart ter sprake. Ze had zich grondig voorbereid en wist wat haar moeder wilde. Zoals een zeer speciale kist - waarvan ik inmiddels zeker weet dat deze bij het crematorium wordt geaccepteerd  een thuisopbaring. Een klein afscheid en een condoleance. ‘We willen goede vrienden en familie die gelegenheid bieden. We gaan niets voor de vorm doen. We willen een echt en oprecht afscheid wanneer het zo ver is. En ik wil te zijner tijd een Volvo rouwauto.”  Ook hebben we in de afgelopen weken twee soorten rouwkaarten voorbereid.  Inmiddels is ook hierover een besluit genomen. De conceptkaart en de etiketten liggen klaar. 

Nog lang niet dood

Weet mevrouw, degene om wie het gaat, dan niet wat er gebeurt? Jawel, ze weet dat deze voorbereidingen hebben plaatsgevonden en is ‘blij’ dat de kist naar keuze is goedgekeurd ’. Inmiddels heb ik ook moeder ontmoet. Het  afscheid zal voorlopig nog niet plaatsvinden en wij zullen elkaar ook niet meer spreken en dat is goed. Alles ligt klaar voor als het zover is. Moeder en de rest van de familie zijn gerustgesteld.

Meer informatie over de persoonlijke dienstverlening van Corine Verver vindt u op www.yarden-verver.nl

Meer columns van Corine Verver

Andere columns van en meer informatie over uitvaartverzorger Corine Verver, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.