“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Opa...

24 september 2015
Column 'Opa...' van Yarden uitvaartverzorger Roelof van der Veen.

Hij was nou echt een uitgesproken trotse opa en voor zijn kleinkinderen was hem niets teveel. Sinds een aantal jaren had hij ook daadwerkelijk tijd om opa te zijn.

Met zijn drukke baan had je niet zoveel tijd om aandacht aan je kleinkinderen te geven. Maar hij was nu bezig om die tijd alsnog in te halen. Hij genoot volop en de kleinkinderen met hem.

De tuin was een echte speeltuin geworden, compleet met speelhuisje en een trampoline om een gat in de lucht te kunnen springen. Maar dan opeens is opa er niet meer…

Zijn hart geeft het plotseling op. Eerst de schrik voor zijn vrouw die hem vond. Dan voor de kinderen die er niet op voorbereid waren. En daarna krijgen de kleinkinderen het te horen.

Zij begrijpen er niets van. Opa was toch gezond? Je zag niks aan opa. Hij lag nooit in het ziekenhuis en kwam zelden bij de dokter. Het gehoor, dat was wel een probleempje bij opa. Zijn rechter oor was door een ongeluk uitgeschakeld toen hij zelf nog kind was. Maar als je aan de linkerkant van opa zat kon hij alles horen wat je zei.

De kleinkinderen zien papa en mama huilen en beseffen dat het echt waar is. Nooit meer met opa vissen of samen knutselen in de schuur. Of even bij opa op schoot en samen tv kijken. Nooit meer…

Opa werd opgebaard in de schuur, in zijn knutsel- werkplaats. Het idee om de schuur te gebruiken was even wennen. Maar nadat het was opgeruimd klopte het helemaal. Met grote kleden en kamerschermen was het echt een plek waar je alleen kon zijn bij opa. Je kon bij hem blijven zolang je wilde.

Tot op de laatste dag leek het alsof hij zo wakker kon worden.

Op de dag van de begrafenis werd hij, omringd door zijn kleinkinderen, begeleid naar de rouwauto. Een dag gevuld met laatste keren, ook al beseft een kleinkind dat nog niet. Na een indrukwekkend afscheid in de kerk werd opa naar de begraafplaats gebracht.

Wat nu over is zijn de fijne herinneringen aan opa. Het speelhuisje in de tuin. De trampoline om weer een gat in de lucht te springen.

En bij oma staat een hele mooie foto van opa…

Meer columns van Roelof van der Veen

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Roelof van der Veen, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Roelof van der Veen en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.