“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Roze schriftje

17 februari 2015
Lees hier de column 'Roze schriftje' van Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst.

Met een jonge vrouw, haar kleuterdochter en haar man, zit ik aan de grote vierkante tafel in hun woonkeuken. Haar moeder is na een lange tijd van ziek zijn, overleden. Als enige dochter had ze een bijzondere band met haar.

Ze vertelt erover. Een roze schriftje ligt voor haar:  “Hierin heeft ze haar wensen opgeschreven. Ik heb er nog niet in gekeken, ik ben wel benieuwd…” Met een lach en een traan leest ze wat haar moeder opschreef. “Typisch mama. Niet standaard, informeel en gezellig.”

Op de dag van de begrafenis zetten we de blankhouten kist in de zaal van het rouwcentrum. Een dienblad met stiften erbij, zodat iedereen iets op de kist kan schrijven. Het roze schrift krijgt een plek op het spreekgestoelte. “Ik heb er alles in geschreven voor het afscheid van mama, ook de toespraak”, zegt de dochter.

Er heerst een ongedwongen sfeer, muziekje op de achtergrond en iedereen groet elkaar. De kist krijgt steeds meer kleur. De kleindochter zit er op haar knietjes bij en blijft daar zitten kleuren, kijkt af en toe even op. Haar jongere broertje springt er om heen en loopt wat te kletsen.

Als iedereen zit, wordt het roze schrift geopend en vertelt de dochter over het leven van een kleurrijke vrouw die een bijzondere plaats innam in haar leven en haar gezin. Af en toe onderbreekt haar zoontje haar, maar het deert haar niet. Tijdens de andere toespraken neem ik de kleine jongen even mee, op zoektocht naar zijn schep… Hij stapt er parmantig mee naar binnen als er weer muziek klinkt.

Terwijl we naar het graf lopen regent het. De kleuren van de stiften lopen in elkaar over. Zo daalt even later een bont gekleurde kist in het graf en wordt bedekt met rozenblaadjes. En natuurlijk is het dan tijd om de schep te gebruiken.

Na de begrafenis wordt iedereen uitgenodigd voor koffie en taart in haar favoriete koffiehuis in de stad. Daar is het even later een drukte van belang. Lekker warm en gezellig. Ik denk precies zoals ze zich dat had voorgesteld, toen ze het opschreef in het roze schriftje.

Meer columns van Grietje van Selst

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

De columns van Grietje van Selst en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.