“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Samen zijn bij laatste afscheid

4 december 2015
Een column van Corine Verver van Yarden & Verver Uitvaartzorg Zwijndrecht-Papendrecht.

Bij het bespreken van de uitvaart is het soms direct duidelijk wat de wensen zijn. En welke sfeer men voor ogen heeft voor het afscheid. Moet het juist een traditioneel karakter hebben en plechtig. Of juist ‘gewoon en eenvoudig ‘ omdat de overledene “niet hield van poespas”. Dan kijken we hoe we het beste invulling kunnen geven aan die wens. Welke aula kiezen we en welke aankleding met bloemen en muziek past daar het beste bij.

Kleine uitvaart

Even vaak is het niet direct duidelijk wat men wil. Soms hoor ik dat er niet veel belangstellenden worden verwacht op de uitvaart. Dan telt men het nog eens goed na. Laatst bleek dat er waarschijnlijk niet meer dan 25 gasten zouden zijn. Welke aula past daar goed bij? De meeste aula’s hebben ruimte voor 80-100 plaatsen, een enkele 40 plaatsen. Nog steeds te groot dus.

Informeel

Ik vraag welke sfeer en ambiance men zich voorstelt. Al snel wordt duidelijk dat ze daar geen scherp beeld van hebben. Maar wel: “Met ons kleine clubje in die grote aula…?!” . Op mijn vraag wat ze vooral belangrijk vinden, komt het antwoord: “We willen vooral een moment samen zijn bij het laatste afscheid.” Nu is het voor mij duidelijk. Ik stel voor om een passende ruimte te kiezen waar ze op informele wijze samen kunnen zijn. Samen herinneringen ophalen met een fotopresentatie en een gesproken woord in een ongedwongen sfeer. Ik doe een suggestie voor een locatie. De familie reageert enthousiast en is opgelucht bij het idee.

Oma’s speciale appeltaart

Het afscheid is ontroerend en mooi. Ze bewegen zich vrij in deze speciale afscheidsruimte. Mooie achtergrondmuziek speelt, een kleinkind maakt een mooie tekening op de kist en steekt een kaarsje aan voor oma. Ze eten oma’s speciale appeltaart en er wordt getreurd én gelachen. Bij het vertrek vertrouwen sommigen mij toe: ”Dit heb ik nog niet meegemaakt. Wat mooi dat dit zo kan. Hartelijk dank “.

Afscheid nemen doe je met je hart.

Corine Verver, Yarden & Verver Uitvaartzorg Zwijndrecht-Papendrecht

Meer columns van Corine Verver

Andere columns van en meer informatie over uitvaartverzorger Corine Verver, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.