“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Schrijnend

10 november 2016
Column Schrijnend; van Yarden uitvaartverzorger Roelof van der Veen.

Samen met alleen haar vader was de jonge, zwangere vrouw gevlucht. Blij dat zij het nieuwe land had bereikt maar intens verdrietig dat de vader van de kindjes in haar buik nog in het thuisland was.

Gelukkig was er opvang voor haar en de nodige aandacht voor haar zwangerschap. Maar veel vroeger dan de eigenlijke datum meldde zij zich bij het ziekenhuis omdat ze sterk het vermoeden had dat het niet goed ging.

Keizersnee

Voordat ze het wist lag ze op de operatiekamer voor een keizersnee. Een meisje en een jongetje werd geboren. Voorzichtig werden de kleine wereldburgertjes aan haar getoond om vervolgens snel naar een afdeling te worden gebracht voor intensieve zorg. Op eigen kracht konden ze niet in leven blijven.

Op de tweede dag kreeg de moeder, via een tolk, te horen dat het niet goed ging met haar zoontje. Drie uur later was het dezelfde tolk die haar moest vertellen dat haar zoontje was overleden.

In een vreemd land

Daar lig je dan. In een vreemde omgeving in een vreemd land met alleen maar mensen om je heen die je niet kunt verstaan. De vader van je kinderen is niet te bereiken en de opa weet niet wat hij met de situatie aan moet. Toen ik de kamer binnenkwam lag daar een zielig hoopje moeder. Zij begreep mij niet en ik haar niet. De telefonische tolk bracht een beetje uitkomst door haar spaarzame woorden te vertalen.

Foto's

Gelukkig had iemand van de verpleging al wel begrepen dat het kindje moest worden begraven en dat er niemand bij zou zijn. Volgens opa was dat de manier van doen in hun thuisland. En zo bracht ik in mijn eentje, zachtjes rijdend, het jongetje vanuit het mortuarium van het ziekenhuis naar het grafje. Een fotocamera om mijn nek en een brok in mijn keel. Van elke handeling maakte ik een foto.

Samen met de beheerder van de begraafplaats brachten we de laatste eer aan het jongetje. Ik zorgde dat de foto’s werden afgegeven in het ziekenhuis bij de moeder. Op die manier zou zij ooit zelf, aan de hand van de foto’s, de gang naar het grafje kunnen maken.

Meer columns van Roelof van der Veen

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Roelof van der Veen, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Roelof van der Veen en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.