“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Sereen

24 september 2015
Column 'Sereen' van Yarden uitvaartverzorger Roelof van der Veen.

Al klauterend en glijdend klommen we het eiland op van de woon- boerderij in Giethoorn, het Venetië van Nederland. Ze hebben hier niet voor niets waterwegen, want de hoge houten bruggetjes zijn niet gemaakt om een koeling en een kist te bezorgen.

Maar ja... als uitvaartverzorger gebruik je normaliter een auto en geen boot om bij de nabestaanden te komen. Eenmaal binnen is het een huis als ieder ander waar de dood de toon heeft gezet. De stilte omdat vader niet meer zwaar ademt. De schrik dat het nu echt voorbij is. De adrenaline die door de lichamen giert om toch te kunnen nadenken en te beslissen.

Een heerlijk oord

Daarin is Giethoorn geen uitzondering. Het is een prachtige plek om te wonen wanneer je een streep hebt gezet onder je werkzame leven. Een heerlijk oord om samen te leven totdat de dood je scheidt... En wat is het dan geweldig als je merkt dat er bewust is nagedacht over het moment van definitief afscheid nemen.

Vier elementen voor een waardig afscheid

De stadswacht had de omliggende grachten afgezet voor toeristen die van een mooi plaatje houden. De buurman had zijn authentieke platbodem beschikbaar gesteld. Er was een blankhouten kist gebruikt. En de overledene was een trotse vader van vier zonen. Dit waren de elementen voor een waardig afscheid.

Overweldigende stilte en rust

Met veel respect en de nodige voorzichtigheid werd de kist op de zwart geteerde boot gezet. De bloemen werden zorgvuldig eromheen gelegd. Al balancerend namen de zonen plaats. Elk op een hoek met een stevige punterboom. Na een voorzichtige start gleed de boot plechtig door een schijnbaar uitgestorven Giethoorn. De stilte en de rust waren overweldigend. Voor mij is dit de ultieme uitleg van sereen.

Meer columns van Roelof van der Veen

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Roelof van der Veen, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Roelof van der Veen en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.