“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Thuis tot de laatste dag

25 mei 2016
Lees hier de column 'Thuis tot de laatste dag' van Corine Verver, uitvaarverzorger bij Yarden & Verver Uitvaartzorg Zwijndrecht-Papendrecht.

Vlak na een overlijden stellen we vragen om zeker te weten dat alles verloopt zoals de nabestaanden het graag willen. Er is namelijk veel te kiezen. Een van de 1e vragen is waar de overledene verblijft tot de dag van de uitvaart. Vaak wordt de overledene overgebracht naar een uitvaartcentrum. Er is echter een alternatief; de thuisopbaring. Dat kan in een zijkamer, slaapkamer, in de woonkamer of iedere geschikte ruimte. Soms is een kamerscherm gewenst als de kist bijvoorbeeld in de woonkamer komt te staan.

Dicht bij elkaar

Door het thuis opbaren is de overgang niet zo abrupt. U kunt zich voorstellen dat na 50 of meer jaren samen te zijn geweest het einde zeer plotseling is als de partner na het overlijden direct uit huis wordt gehaald. Door de thuisopbaring blijft de overledene nog even thuis en is de overgang geleidelijker. De overige familieleden, de (klein-) kinderen en vrienden kunnen in de eigen huiselijke warme en veilige omgeving stap voor stap afscheid nemen.

Wij zien families naar elkaar toe groeien in de dagen voor de uitvaart doordat ze dit samen meemaken, gesprekken voeren, samen de uitvaart voorbereiden. Kinderen die mooie tekeningen maken en soms ook de kist mooi beschilderen met hartjes en een lieve boodschap. Voor de (kleine) kinderen voelt het natuurlijk en ze zijn erbij betrokken. Soms is er veel aanloop waardoor ook weer mooie gesprekken ontstaan en men het verdriet kan delen met dierbaren.

Een enkele keer wordt ook, bijvoorbeeld op een avond thuis een afscheid gehouden zodat men in alle rust de dagen kan doorbrengen. Deze mogelijkheden bespreken we uitgebreid met de familie. Wij komen regelmatig langs om te controleren en dat is vaak aanleiding om de uitvaart nog eens goed door te nemen.

Afscheidskrant

Onze ervaring leert ons dat een betekenisvolle manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces. Daarom ondersteunen en inspireren wij bij het organiseren van een begrafenis of crematie. In onze Afscheidskrant hebben we een interviews met families die vertellen over hun positieve ervaring met een thuisopbaring. Deze krant kunt u kosteloos aanvragen door een berichtje te sturen of bellen.

Afscheid nemen doe je met je hart.

Corine Verver, Yarden & Verver Uitvaartzorg Zwijndrecht-Papendrecht

Meer columns van Corine Verver

Andere columns van en meer informatie over uitvaartverzorger Corine Verver, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.