“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Vastgebonden?

10 november 2016
Column Vastgebonden; van Yarden uitvaartverzorger Roelof van der Veen.

Het was allemaal heel mooi uitgedacht. Vader zou worden opgebaard in zijn eigen huis. Natuurlijk in de voorkamer waar mama ook had gelegen. De gordijnen werden gesloten omdat anders de zon de kamer te veel zou verwarmen. Een mooiere opbaarplek kon je je eigenlijk niet voorstellen.

Het was mogelijk om alleen te zijn met je vader zonder dat je nog stemmen hoorde uit de woonkeuken. Even in gedachten bij hem zijn. En de kleinkinderen? Die waren nog te klein volgens hun ouders. Zij zouden er alleen maar nachtmerries van krijgen. Dus die waren tot de dag van de uitvaart uit beeld voor eigen bestwil.

Rozenkrans

Op de dag van de begrafenis werd vader opgehaald van huis om naar de kerk te worden gebracht. De koeling werd weggehaald en voorbereidingen werden getroffen voor het vertrek. Ondertussen hadden de kleinkinderen voldoende vrijmoedigheid om naar binnen te gaan zonder dat hun ouders het door hadden. Er werd volop gevraagd en geconstateerd. Na een tijdje vroeg 1 van de kleinkinderen waarom opa is vastgebonden. Tja, hoe leg je dan uit dat opa de rozenkrans bij zich heeft die wij zorgvuldig om de handen hadden gevlochten.

In overleg met de ouders werd besloten om het laatste deel van de deksel te verwijderen en een stukje aanschouwelijk onderwijs te geven. Het werd al snel duidelijk dat opa niet geboeid in de kist lag. 6 van de nieuwsgierige aagjes waren snel te overtuigen maar volgens nummer 7 waren de voeten van opa wél vastgebonden. Nadat de zorgvuldig bevestigde binnenbekleding was verwijderd zagen ze allemaal dat zijn voeten gewoon ‘los’ waren. Samen hebben de gerustgestelde kleinkinderen de deksel op de kist gelegd en vastgeschroefd. Zij wisten nu zeker dat opa ‘vrij’ in de kist lag.

De zeven hummels hebben naderhand met vereende krachten hun opa naar de rouwauto gebracht.

Meer columns van Roelof van der Veen

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Roelof van der Veen, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Roelof van der Veen en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.