Wilt u meer weten over uitvaarten en coronavirus? Bekijk hier de meest gestelde vragen.Uw e-mailadres wordt gebruikt om u een bevestiging te sturen en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

Heleen van der Kwaak

Heleen van der Kwaak

0

Is uitvaartverzorger bij Uitvaartverzorging 't Gooi, bij Yarden Utrecht, bij Yarden Hilversum, bij Yarden Amersfoort en bij Yarden Lelystad.

Over Heleen van der Kwaak

Wat kun jij als uitvaartverzorger voor mensen betekenen?

Ik bied een luisterend oor, een scherp oog en een warm hart. Ik luister aandachtig en voel hoe de situatie is. Daardoor weet ik welke ruimte de familie zelf in wil nemen en wanneer ze juist wat meer richting nodig hebben. Ik ben betrokken en vertel duidelijk waarom ik de dingen doe die ik doe en wat dat voor iedereen betekent.

Hierbij sta ik niet op de voorgrond. Die plek nemen de naasten in bij de vormgeving van het afscheid. Ik ben vooral op de achtergrond aanwezig, maar ben zichtbaar als dat nodig is. Als er tijdens een uitvaart behoefte is aan een gesproken woord, dan neem ik dat van harte op me. Ik denk mee over de invulling van de afscheidsdienst met als doel deze echt persoonlijk te maken.

Waarom heb je ervoor gekozen om uitvaartverzorger te worden?

Nabestaanden zijn kwetsbaar in de periode van afscheid nemen van een geliefd persoon. Ik bied dan zorg, aandacht en begeleiding om met elkaar het afscheid zo goed mogelijk vorm te geven. Die zorg voor afscheid nemen van het leven heb ik zelf mogen ervaren bij het overlijden van mijn vader. Het samen dragen van verdriet en daarin ook de verbondenheid met elkaar voelen. Dit was voor mij een liefdevolle en menselijke ervaring die me altijd bijblijft. Dat heeft mij uiteindelijk geïnspireerd om voor het vak van uitvaartverzorger te kiezen.

Voor welke bijzondere en/of culturele uitvaarten kunnen mensen jou inschakelen?

Elk afscheid is uniek en verdriet valt niet te categoriseren. In de week van de uitvaart voel ik grote verbondenheid met de nabestaanden. Dat maakt het speciaal. En tegelijk zie ik ook wanneer ik wat meer afstand moet nemen. Ook dat is helemaal goed.

Soms duikt er zomaar iemand ‘recht je hart in’. Ik ervaar dat bijvoorbeeld met mensen met een verstandelijke beperking. Om hen dan hun eigen plek te geven bij het afscheid geeft mij veel voldoening.

Welke uitvaart staat je het meeste bij?

Dat was een uitvaart van een jonge vader. De dochters, nog net geen pubers, waren aangeslagen. Er werden 100 ballonnen opgelaten en 6 mooie dragers droegen hun vader naar zijn graf. De zon scheen op zijn warmst in het voorjaar. De bloesembomen ‘sneeuwden’ kleine witte blaadjes op de begraafplaats.

Na de uitvaart dansten de dochters op het grasveld in de zon en hun vader danste in hun hart mee - dat weet ik zeker. Ik zag dat na een groot afscheid er ook weer heel voorzichtig ruimte kwam voor het leven dat voor hen lag.

Is er wel eens iets grappigs of raars voorgevallen bij een uitvaart?

Er gebeuren vaak kleine dingetjes die niet van te voren zijn te regisseren, maar volgens de familie wel typisch horen bij de overledene. Toeval bestaat dan niet. Ik denk bijvoorbeeld aan een paar bijzondere gebeurtenissen:

  • Op een windstille dag waait door 1 vleugje wind de foto van moeder in het graf.
  • Een vuurvast ovensteentje heeft hetzelfde nummer als de geboortedatum van de overledene.
  • De knopjes van de kist zijn verdwenen. Gelukkig vinden we nog 8 andere, grotere knoppen. Deze pasten veel beter bij het grote postuur van de overledene.

Kun je iets persoonlijks over jezelf vertellen?

Ik heb een rijk leven. Ik heb een partner en samen hebben wij 4 kinderen: 2 zonen van mij en een dochter en zoon van hem. Ze zijn allemaal al bijna het huis uit, maar nu is het nog een gezellige bende thuis.

Naast die boel draaiende houden, ga ik graag naar de film en weekendjes weg, het liefste naar het strand. Daar kom ik ook vandaan en daar kom ik altijd thuis. Kleuren die dan ook bij mij passen zijn alle tinten blauw en groen van de zee.

Kun je kort vertellen hoe jouw uitvaart eruit moet zien?

Mijn uitvaart vindt plaats in het voorjaar, wanneer de korenbloem en het koolzaad volop bloeien. En de blauwe druifjes.
Het wordt een crematie en mijn kinderen en partner mogen de dienst invullen. Zij mogen zeggen, zingen en doen wat zij willen. Ook mogen zij de afscheidslocatie kiezen, al zou ik zeggen: het liefst aan het strand. En dan cremeren op Westerveld, dan ga ik dezelfde reis als mijn vader.

Wat zeggen mensen voor wie je een uitvaart hebt verzorgd, over jou?

Ik ben op de achtergrond aanwezig, maar op de voorgrond wanneer dat nodig is. Ik geef de familie alle ruimte. Ik let op kleine details en maak graag dat extra stapje voor ze. Uitspraken van nabestaanden die me zijn bijgebleven, zijn:
“Het was fijn dat jij er was, je paste zo goed bij ons”.
“Lieve Heleen, bedankt voor alles wat je voor ons hebt gedaan deze week, je bent een topper!”.
“Bedankt dat je naar me hebt willen luisteren”.

Contact met Heleen van der Kwaak

Uitvaartverzorger Heleen van der Kwaak

Heleen van der Kwaak

Heleen gaat graag met u in gesprek over uw wensen

Neem contact met ons op en plan een afspraak met Heleen Direct afspraak maken